Горна Оряховица е член на Мрежата на общините – приятели на детето

Мисия

03-06-2016, 13:49

Снимка:

УНИЦЕФ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата подпомага прилагането на Конвенцията за правата на детето

Горна Оряховица е новият член на Мрежата на общините – приятели на детето, инициирана от Детския фонд на ООН в подкрепа правата на децата в България и развитие на тяхното благосъстояние. Това стана на национална среща „Община-приятел на детето и ранното детско развитие“, домакинствана от Столична община. На срещата присъства заместник-кметът  на Община Горна Оряховица Николай Георгиев.

На организирания от УНИЦЕФ България форум присъстваха множество представители на общините, членуващи в мрежата „Община-приятел на детето“, както и партньори от неправителствения сектор, сред които Българската педиатрична асоциация и Фондация „Здраве и социално развитие“. На срещата присъства и представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.

Горна Оряховица се присъедини към настоящите 19 общини-членки на Мрежата на общините-приятели на детето, като общо 20-те вече са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Вълчи дол, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Козлодуй, Павел Баня, Петрич, Пловдив, Свищов, Сливен, София, Раднево, Тунджа, Чирпан, Шумен.

Целта на инициативата „Община-приятел на детето” е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние. Става въпрос за град, община или друга система на местно самоуправление, активно ангажирана с правата на децата – там, където гласовете, нуждите, приоритетите и правата на децата са неделима част от обществените политики, програми и решения. В България инициативата започна през 2008 г., а УНИЦЕФ е организацията, която я легитимира в рамките на своята глобална инициатива „Град приятел на детето”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)