Министър Танева и инж. Добрев откриха Празника на горнооряховския суджук

Мисия

04-06-2016, 13:36

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Присъстваха депутати, областният управител, кметове и гости

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев дадоха официален старт на десетото издание на Празника на горнооряховския суджук. На откриването присъстваха още заместник-председателят на 43 народно събрание Иван Иванов, народни представители инж. Клавдия Григорова - Ганчева и Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметове и председатели на общински съвети на съседни общини, много гости.

Организатори на Празника на горнооряховския суджук са Община Горна Оряховица и фирмите „Боби”, „Родопа 96” и „Стефанов – Иван Стефанов”.

"Чест и удоволствие е за мен да открия този празник. На 27 май 2007 Община Горна Оряховица и Историческият музей поставиха началото на единствения по рода си празник. Той даде възможност на много хора да се насладят на вкуса на горнооряховския суджук, като през годините партньори в реализацията на празника са Музеят и Сдружение „Раховец 2007”. С общи усилия празникът придоби национален мащаб. От 2012 до 2014 г. той бе част от проект по ОП „Регионално развитие”, което спомогна да намерим нови партньори и да привлечем към събитието младите хора. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския суджук. 
Идеята ни е да съхраним традицията и да я предадем на бъдещите поколения", каза при официалното откриване на празника кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. 

"Пожелавам на местните производители успехи и да осъзнават винаги отговорността на това какво означава регистрирането на географско указание - да няма никога компромис с качество и рецепта, защото всичко това може да навреди първо на тях и после на региона. Горнооряховският суджук е най-известният месен продукт в България, пожелавам по-голямо производство, пожелавам инициатива за участие в промоционалните програми, на които през тази година Европейската комисия увеличи бюджета на 111 млн. евро, пожелавам повече потребители", каза министър Танева. 

Точно за официалното откриване на празника над парк "Градска градина" се изля проливен дъжд, но дори и той не успя да помрачи доброто настроение на всички, дошли да се забавляват.

Празничната програма продължава с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване и разбира се много награди. В 14.00 ч. започва кулинарното шоу на MAGGI. В 16.30 ч. стартира VІІ Национален фестивал на фолклорните танцови клубове и групи „Фолклорна броеница” – НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Денят ще завърши с концерт на Орхан Мурад, който започва от 20.00 ч. На 5 юни празничната програма ще започне в 11.00 ч. През деня отново ще има много изпълнения на самодейни състави, кулинарни игри, викторини и разбира се награди. От 18.00 ч. на сцената ще се качат изпълнителите от оркестър „Експрес бенд”, а от 20.30 ч. започва концертът на Нелина. Х Празник на горнооряховския суджук ще завърши с празнични илюминации.

Заради Празника на горнооряховския суджук ще бъде направена временна организация на движението в района на парк „Градска градина”. На 4 и 5 юни от 09.00 ч. до приключване на мероприятието (около 23.00 -24.00 ч.) ще бъде спряно движението на автомобили по следния маршрут: ул. „Александър Стамболийски” от пресечката с ул. „Янко Боянов” до парк „Градска градина” и ул. „Пирот”, от пресечката с ул. „Македония” до пресечката с ул. „Хан Аспарух”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов