Започва ХІІ фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ 2016

Мисия

08-06-2016, 07:12

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте богатата програма на проявата

Петък, 10 юни,Античен лагер Нове и Амфитеатър Калето
10:00 – 14:00 ч. – "Антични бързи, смели, сръчни":  Предизвикателството на античните спортни игри - с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.
16:00 – 18:00 ч. – Исторически музей: Научна конференция с участници водещи национални и международни експерти, професори и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.
20:00 – 21:30 ч. -   Амфитеатър на крепостта Калето: Откриване на Дванадесетия фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“. Запалване огъня на Фестивала. Освещаване знамената на участващите групи. Представяне и демонстрации на групите  участници. Вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков“ и гости. Връчване на наградата за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ на фирмаMOTO PFOHE България. Уникално огнено шоу.
 
Събота, 11 юни, Античен лагер Нове
10:00 – 20:00 ч. – Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители.
09:00 – 12:00 ч. – Антично кулинарно шоу:Древна походна кухня - дегустация с водещУти Бъчваров. Римско вино – обичай по приготвянето, дегустации. Кулинарно състезание с награди - председател на журито Ути Бъчваров.
11:00 – 13:00 ч. – Сутрешно шоу в сърцето на Легиона:Демонстрации на групите участници. Гладиаторски боеве. Антични танци. Езда, стрелба с лък.
13:00 – 14:00 ч. -   Игри и състезания с участието на публиката: Доброволци се надпреварват в атрактивни силови дисциплини – надпревара на сцената на Нове в състезания по хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м.бягане с пълно бойно снаряжение, лицеви опори с доспехи. Големи парични и материални награди от спонсорите на фестивала - записване за участие на място.
14:00 – 18:00 ч. -   Бит, обичаи на древните: римско селище, тракийски лагер, варварски шатри, древни занаяти и обичаи. Възможност за публиката да разгледа лагера и античния град, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни. Демонстрации на древни занаяти.
19:00 – 22:00 ч. – Вечерно шоу в сърцето на Легиона: Връчване на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България. Връчване на наградата на „Винпром Свищов“. Демонстрации на групите. Голямата битка на реенакторите – варвари срещу римляни.
 
Неделя, 12 юни, по главните улици на Свищов
11:00 – 14:00 ч. – Големият парад на участниците. Всички групи, в бойно снаряжение, преминават в тържествен парад по главните улици на града и се строяват на централния площад пред Община Свищов. Там се провежда церемония по връчване на отличия на представители на всяка група и церемонията по загасянето на огъня на фестивала и закриването на Дванадесетия фестивал „Орел на Дунава“.
 
*Организаторите си запазват правото на промени в програмата!
Повече информация на сайта на фестивалаwww.EagleOnTheDanube.org



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов