Капка дъжд на Спасовден струва колкото жълтица

Велико Търново Лайф

09-06-2016, 09:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На този ден празнуват хлебарите, сладкарите, шофьорите

Православната църква днес празнува Възнесение Господне или Спасовден. Празникът е подвижен, винаги е в четвъртък, на 40-ия ден след Великден. Според народните вярвания на Спасовден се прибират душите на всички покойници, пуснати на свобода на първия Велики четвъртък. Затова жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят".

На този ден свети Спас отключва небето и земята, прави така, че да зароси ситен дъждец, за да има хляб през годината. Митичният герой е почти близнак на свети Георги. Точно като него той подковава коня си рано сутринта, за да обходи „зелен синор“ и да види „есенници изкласили, пролетници врeтенили, а лозята изресили“. Всяка капка дъжд, която падне на Спасовден, е жълтица – същото казва народът ни и за дъжда на Гергьовден.

На този ден се вярва, че русалките, които ще "сеят" своята роса над нивите, вече са дошли.

Освен всички именници – Спас, Спаска и производните им имена, на този ден празнуват и хлебарите, сладкарите, шофьорите, строителите, хотелиерите и др. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов