С уникално огнено шоу откриха фестивала „Орел на Дунава” /снимки/

Мисия

11-06-2016, 09:25

Снимка:

община свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

200 реенактора от Италия, Франция, Румъния и България участват в шоуто

Амфитеатърът на крепостта „Калето” в Свищов бе осветен от впечатляващо огнено шоу, в което шестима участници, сред които и една жена, играеха с огъня, сякаш е продължение на телата им. С пламенен танц и огнени кръгове, които се виеха в пространството, артистите заслужено обраха овациите на публиката. Присъствието на повече от 200 реенактора от Италия, Франция, Румъния и България също създаде силни емоции, особено след  представянето и демонстрациите на групите участници на сцената на амфитеатъра. Кметът на община Свищов Генчо Генчев официално откри Дванадесетия фестивал на античното културно наследство „Орел на Дунава” и заедно с доайена сред участниците, запали церемониално огъня на Фестивала.

На тържествената церемония по откриването бяха обявени и победителите от състезанията, в различните дисциплини от античните спортни игри, които се проведоха по-рано през деня. Проявите от Дванадесетия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава” започнаха от сутринта в античния лагер „Нове” край Свищов, а  началото им даде председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. В спортното състезание „Антични бързи, смели, сръчни”  участие взеха 7 отбора, съставени от свищовските училища и един от Белене. На тържествената вечер победителите в спортните игри от СОУ „Николай Катранов” и учениците от СОУ „Димитър Благоев” , които се проявиха като най-силната агитка, бяха наградени с купи от кмета на община Свищов за отличното им представяне. Специалната награда „Орел на Дунава”- за опазване на културно-историческото наследство, беше обявена от директора на Дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов и  връчена от кмета Генчев, на изпълнителния директор на фирма МОТО PFOHE Атанас Фурнаджиев.

В програмата бяха включени вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков”, но имаше и изненада, която допълнително развълнува присъстващите. На сцената на Амфитеатъра, млад мъж покани своята любима и пред очите на всички поиска ръката и, като коленичи с пръстен пред нея. Естествено отговорът и беше „Да” , а вълнението, което изпитаха младите влюбени беше съпреживяно от цялата публика.

Специални гости на дванадесетото издание на „Орел на Дунава” бяха: директорът на МОТО PFOHE Атанас Фурнаджиев, народният представител Евгени Стоев, археологът проучващ „Нове” - доц. Павлина Владкова и кулинарният гуру Ути Бъчваров, който има специално участие в съботния ден с антично кулинарно шоу, в условията на древна походна кухня.

Фустивалът ще продължи с богата и разнообразна програма през съботния и неделния ден, а накрая ще завърши с голям парад на участниците. В него, всички групи тържествено ще преминат по главните улици на Свищов и ще се срещнат на централния площад за официалното закриване.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов