Страстта към музиката събира три поколения Хаджийски

Велико Търново Лайф

15-06-2016, 14:04

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Привлякоха за каузата моделиер, издател и колбасар

Страстта към хубавата музика обедини три поколения от известната фамилия Хаджийски във Велико Търново, пише в. „Труд”. Към триото Минко, Деян и Марсел Хаджийски наскоро са се присъединили известни не само в региона, но и в страната колбасар, моделиер и издател. Така пред публика вече се изявяват именитият моден дизайнер Атанас Парушев, собственикът на печатница „Фабер“ Нейко Генчев, както и собственикът на месопреработвателно предприятие в Горна Оряховица Иван Стефанов. Даровитите музиканти кръстили разрасналата се формация „Спейс“ (б.а. - Космос). Групата вече се изявява на сцена и печели завидна популярност в старата столица.

Дядо, син и внук свирят на китари и пеят шлагери за забавление на свои близки и приятели. Самородните таланти се радват на голяма популярност в сайтовете за видеосподеляне, където редовно качват свои клипове. Минко, Деян и 10-годишният Марсел изпълняват с лекота вечните световни и български хитове, но скромно уточняват, че техните изпълнения са любителски. Главата на фамилията доц. Минко Хаджийски е преподавател по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той изтъква, че музиката изразява това, което науката за душата не може да обясни съвсем. Още в детските си години той се влюбва в китарата.

„Това е труден инструмент, който се учи цял живот. Имах учител в родния ми град Троян. Като всички малки през 60-те години на миналия век се вдъхновявах от изпълнителите, които бяха допускани и звучаха в нашия ефир. Любимец ми беше Енрико Масиас, а от българските групи харесвах „Щурците“. Моят учител ми казваше, че ще ме научи на китара, а аз ще реша дали да стана щурец или молец“, казва шеговито доц. Хаджийски.

Той се слави и като любим преподавател на няколко поколения психолози. Неговият син Деян тръгва по стъпките на баща си, като завършва психология и също хваща китарата. Дидо, както го познават всички приятели, е общински съветник, но е категоричен, че с музиката далеч по-лесно изразява мислите, които не може да сподели от политическата трибуна.

„Възпитан съм в среда, в която музиката винаги е ценена. Спомням си, че като малък присъствах в прекрасни компании, в които се свиреше на китари и това силно ме е впечатлило“, споделя Деян Хаджийски. Той е категоричен, че трио Хаджийски няма любим музикален стил, но набляга на парчета, които докосват душата.

Марсел е най-младият член на музикалното трио, а и на група „Спейс“. Малчуганът още прохожда в свиренето на китара, но вече има богат опит в сценичните изяви. Често пее на концерти и конкурси, но любимото му занимание е да приглася на баща си и дядо си. Артистичното момче от 4 години пее във вокално студио „Таланти“ и има куп спечелени награди от престижни конкурси. Петокласникът от ОУ „Бачо Киро“ на 22 юни ще участва в певчески фестивал в град Римини, Италия.

„Обичаме да свирим заедно хубави песни за приятна компания. Съветват ме да не пея фалшиво и да се старая от сърце“, споделя малкият чаровник. Марсел е категоричен, че не иска да става психолог като дядо си и баща си, защото професията му изглежда много трудна. Мечтае да стане певец. Любовта му към музиката е по детски чиста и безкористна.

„Не се старая да печеля награди, мечтая само да пея“, категорично е талантливото търновче.

Наскоро при една от изявите на семейното трио издателят Нейко Генчев споделил, че и той има афинитет към музиката. Години наред е бил професионален музикант и перфектно се справя на бас китара и клавирни инструменти. Събрали се, посвирили за удоволствие и си паснали. Така на 9 май излезли на сцената на голямата зала в общината във Велико Търново и били бурно аплодирани от многобройна публика, след като изкарали няколко известни руски парчета.

Атанас Парушев, още щом ги чул, възкликнал: „Много сте добри!“, и веднага пожелал да се присъедини към групата като вокалист. Само дни по-късно да стане част от формацията поискал и колбасарският бос Иван Стефанов. Той пък е виртуоз на барабаните.

„Свиря от ученическите си години. Бил съм барабанист по заведения и сватби. Дълго време обаче заради голямата ми ангажираност с бизнеса и затова, че нямаше с кого да свиря, рядко посягах към барабаните. Като разбрах за новосформираната група, веднага донесох инструментите от вилата си в курортното село Вонеща вода. Сега усилено репетираме и постепенно възстановявам техниката си“, доверява Стефанов.

Той изтъква, че рокът му е слабост, но с удоволствие изпълнява всякаква музика. Групата усърдно репетира в една от залите на читалище „Искра“ в болярския град.

Музикантите от „Спейс“ вече имат подготвен репертоар от над 30 песни.“Свирим рок, латиномузика, българска естрада, популярни руски и италиански песни. Една от последните ни изяви беше концерт в салона на читалище „Искра“. Представихме се с 4 песни и акомпанирахме на детско вокално студио „Таланти“, сподели Деян Хаджийски.

Даровитите изпълнители са категорични, че свирят за забавление, удоволствие и за благотворителни каузи. И както му е редът, на хубавата музика подхожда и богата трапеза. Барабанистът Иван Стефанов осигурява за почерпките тънки мезета, като най-атрактивна и предпочитана е еротичната луканка, която е патент на фабриката му. Руйно отлежало вино пък носи Атанас Парушев, който се е специализирал в приготвянето на гроздовия еликсир. Освен музиката Деян Хаджийски, Нейко Генчев и Атанас Парушев са и общински съветници от групата на ГЕРБ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов