Два проекта от областта с награди в „Посланици на здравето”

Велико Търново Лайф

16-06-2016, 08:28

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

5 525 ученика участваха в Националния конкурс

Приключи Националният ученически конкурс „Посланици на здравето”. В реализирането на дейностите по проектите, насочени за превенция на рисковите за здравето фактори, се включиха общо над 5 525 ученика, заедно с техните учители и родители от цялата страна, сподели психологът от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново Йорданка Илиева. Тя уточни, че в първата фаза на конкурса стартира изпълнението на общо 110 проекта в три възрастови групи.  
„В продължение на пет месеца учениците участваха в разнообразни дейности за здраве – драматизации, спортни състезания и турнири по футбол, баскетбол, хандбал и др. Те се включиха в туристически и еко походи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции за активен живот. Разработваха собствени сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене. Проведоха съвмести дейности за почистване на замърсени райони в техните населени места”, разказа Йорданка Илиева. До финала стигнаха 90 проекта.
Специалната награда в първа възрастова група на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” спечели проектът „С хранене и спорт към здравословен живот” на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Горна   Оряховица. А проектът „Мисия здраве: жив и здрав без тютюн и алкохол” на СОУ „Вичо Грънчаров” в железничарския град взе поощрителна награда във втора възрастова група 5-8 клас.
Дейностите в реализираните два проекта са в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора и са осъществени с методичната помощ и съдействие на експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, дирекция „Обществено здраве” в РЗИ - Велико Търново.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов