Начало на археологическото лято в Нове

Велико Търново Лайф

16-06-2016, 16:26

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ръководител от полската страна е д-р Анджей Биернацки, а от българска - доц. д-р Павлина Владкова

След оживлението в Нове по време на фестивала „Орел на Дунава”, военният римски лагер отново предизвиква интерес – започна работа първият българо-полски екип археолози. Началото на разкопките за сезон 2016 поставят специалистите от Познанския университет „Адам Мицкевич”. Ръководител от полската страна е д-р Анджей Биернацки, а от българска член на експедицията е доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Екипът включва още д-р Елена Кленина – хоноруван преподавател в Познанския университет, архитект Рафал Чернер и инж. архитект Марта Яскулска – Технически университет във Вроцлав, д-р Лукаш Ружицки – историк, младите археолози Марек Нособски, Марта Блажеевска, Доминик Стахобяк. Откритите монети ще бъдат обработени от нумизмата на музея във Велико Търново Стоян Михайлов.

Проучванията са продължение на разкопките от предходния сезон и обхващат сектора, разположен непосредствено до вече експонираната най-голяма епископска базилика на Балканския полуостров от VI век и до римските легионни бани от времето на император Хадриан (ранен II век). Тук са разкрити части от обширна сграда с пилони, която е синхронна по време на изграждане с термите (баните). Целта през настоящата година е ограничаването на комплекса в западна и северна посоки и установяване на плана и размерите на постройката. Нейното предназначение все още е загадка за археолозите и за сега те имат само работни хипотези. Най-логично изглежда предположението, че става дума за сградата армаментариум, т.е. мястото, където е пазено и съхранявано оръжие, бойна техника и боеприпаси, извършвани са тренировки и обучение. Всички военни лагери от римско време задължително имат подобни постройки, но за съжаление при проучванията в границите на цялата Римска империя данните за този тип постройки са много малко и непълни, плановете не са конкретни, защото няма цялостно проучена сграда. Този факт още повече амбицира археолозите, защото разкриването на цялостния план, размерите и определянето на точното местоположение в цялостния план на лагера ще бъде принос не само към проучването в Нове, но и за района на Долния Дунав.

През IV век сградата престава да функционира и е превърната в хореум – голям склад за зърнени храни. В началото на V век, при изграждането на Епископската базилика, теренът е подравнен и площта над руините е включена към големия култов комплекс.

Проучванията тук ще продължат до втората половина на м. юли. През август започват работа два екипа от Варшавския университет. За пръв път през този сезон пълноценно ще работят и българските археолози. Техните проучвания са финансово обезпечени от Министерството на културата и са отпуснати средства за проучването в два сектора. Доц. д-р Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН ще продължи разкриването на площта около западната порта на лагера, по протяжение на главна улица, която преминава от запад към изток през лагера и достига до източната порта – виа принципалис. Екипът на доц. д-р Павлина Владкова ще продължи проучването на голямата резиденция, разположена извън крепостните стени на лагера, но в непосредствена близост до западната порта. След приключването на археологическата работа на тези два обекта се предвижда тяхната социализация и заедно с вече цялостното разкритата военна болница (валетудинариум) тяхната консервация и включването им в туристическия маршрут. Община Свищов вече работи по подготовката за изготвянето на проект, след реализирането на който Нове ще се превърне в най-добре и цялостно експониран римски военен лагер в Европа.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)