С пъстро дефиле започна Международният фестивал „Раховче” /снимки/

Велико Търново Лайф

22-06-2016, 12:38

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Танцьори от шест държави участват във феста

С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна ХІІ издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови 2002”.

Танцьорите преминаха по пешеходната зона в центъра на града, над която специално за Международния фестивал и тази година е монтирано българското национално знаме на площ от 420 кв. м. Колоната от дефилиращи танцьори, идващи от шест държави на три континента, поведоха домакините от Детска фолклорна студия „Раховче” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. След тях преминаха момчетата и момичетата от фолклорния ансамбъл „Црнилович” от Власотинце, Сърбия, а след това дефилираха децата на състав „Юнии Тарнавеи” от Румъния и танцьорите от ансамбъл „Полено” Словакия. Пъстрата колона продължи с момчетата и момичетата от ансамбъл „Кукушечка” от Беларус и завърши с атрактивните грузински танцьори на състав „Аржинети”.

На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си. За първи път горнооряховската публика имаше възможността да види изпълнение на беларуски танцьори, които се представиха без музика, но впечатлиха изключително зрителите с изпълнението си.

По-късно на сцената на НЧ „Братя Грънчарови-2002” се състоя и официалното откриване на ХІІ Международен фолклорен фестивал и на XІV Детски фестивал на изкуствата. Участниците и гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се провеждат двата форума. След това горнооряховската публика, която бе изпълнила Летния театър, имаше възможността да се наслади на програмата, представена от гостите.

В ХІІ издание на Международния фестивал ще се включат над 300 участници, а в ХІV Детски фестивал на изкуствата „Раховче”, ще участват близо 500 деца.

До 25 юни всяка вечер от 18.00 ч. на открита сцена пред ХГ „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите. От 19.00 ч. фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър. На 23 юни (четвъртък) от 20.00 ч. в рамките на фестивалите „Раховче” ще гостува Ансамбъл „Пирин”. На 25 юни (събота) от 19.00 ч. е Гала концертът и закриването на двата фестивала.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов