3000 декара гори са засегнати от корояд във Великотърновско и Габровско

Съвещание по стопанисване на горите се проведе в Плачковци

Регионално съвещание по стопанисване на горите организираха Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ и РДГ – Велико Търново. Домакин бе ДГС – Плачковци, на чиято територия се проведе експертната среща. В нея участваха лесовъди от стопанствата в Буйновци, Габрово, Горна Оряховица, Елена, Плачковци, Свищов, Севлиево, Болярка и Росица, попадащи на територията на великотърновската дирекция по горите. Участие взеха също експерти на дирекцията и СЦДП. Гости на срещата бяха представители на ИАГ, Лесозащитна станция – София и зам.-директорът на СЦДП инж. Тодор Бонев.

Една от основните теми на съвещанието бе проблемът със съхнещите култури от бял бор. Причина за това явление е короядът, а ДГС – Плачковци е най-потърпевшото от вредителя стопанство на територията на РДГ. Четири засегнати обекта посетиха експертите. На място бяха обсъдени централните указания за стопанисване на съхнещите борове, както и всички аспекти на проблема. Общо 3000 дка са засегнатите от корояд площи във Великотърновско и Габровско към момента, показват данните на СЦДП. 

По време на съвещанието в Плачковци бяха представени и резултатите от проведени мероприятия за производството на висококачествена дървесина, внедрени преди 5 години по немски образец.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов