Дипломира се втори випуск на Археологическа школа "Ряховец"

Животът

23-06-2016, 09:30

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участваха 10 ученици от СОУ „Георги Измирлиев”

С участието на 10 ученици от IX-ти и X-ти клас на СОУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица премина вторият етап на археологическата школа „Ряховец” 2016 г. На обекта младежите първо бяха запознати с историята на крепостта и региона, след което придобиха опит в работата на археолозите и най-важните уреди за теренно проучване. Научиха се как да боравят с геодезични инструменти, да работят с карта, да описват и рисуват откритите находки.

В следващата част на обучението си учениците се включиха в същинската проучвателска дейност. С тяхна помощ археологическият екип на крепостта започна търсенето на средновековна улица, тръгваща от западната порта на Ряховец. Благодарение на тяхната отдаденост и активност, и с малка помощ от металотърсача, работата на младежите бе възнаградена с няколко единични находки.   

Наравно с учениците в школата участваха и техните учителки Наталия Горанова и Рения Армянова. В края на обучението всички те получиха своите дипломи от научния ръководител на проучванията Илиян Петракиев и зам.-ръководителя Мая Иванова. Последните участници за този сезон ще бъдат на крепостта Ряховец през следващата седмица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов