Рокери поздравиха над 350 самодейци в Янтра

Велико Търново Лайф

25-06-2016, 21:20

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На общинския празник се надпяваха с български фолклор и хапнаха бобена чорба

Над 350 самодейци от 25 състава от региона се надпяваха в Янтра на Х Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Той се организира от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда – 1922” в селото.

Празникът бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави гостите на надпяването, дошли да представят богатството на българския фолклор. Освен от Община Горна Оряховица, участие в празника взеха групи от общините Лясковец, Полски Тръмбеш, Павликени, Русе и др. И тази година гъдуларят Галин Новаков от Велико Търново впечатли публиката с гъдуларската си заигравка. Симпатиите на гостите предизвикаха и най-малките изпълнители от ЦДГ „Асен Разцветников” в Драганово. Специалната атракция тази година бяха рокерите от Мото клуб „Архангелите”, които пристигнаха на събора в колоритни шествие, за да поздравят участниците.

Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие и символичен подарък от организаторите.

Гостите на празника, освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба. Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът къкреха 4 казана от по 40 литра с гозбата. Прочутата янтренска бобена чорба се приготвяше под вещото ръководство на майстор-готвачките Еленка Илиева и Мария Енева. Те сподели, че, за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а, за да е още по-вкусно, в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов