Гл. инспектор Стефан Димитров стана почетен гражданин на Свищов

Мисия

27-06-2016, 16:51

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Градът отбеляза 139 години от Освобождението си

На днешния 27 юни Свищов отбелязва 139 години от Освобождението си. На тази дата през 1877 г. руските войски нахлуват по бреговете на Дунава край Свищов и той става  първия освободен български град.

В храм „Света Троица” рано сутринта бе отслужен Благодарствен молебен. По-късно в зала 1 на Общината се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на което гл. инспектор Стефан Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов”.

Стефан Димитров е роден в Свищов на 12 октомври 1957 г. Завършва средното си образование в Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, а висше – във Висшия институт на МВР – Противопожарен факултет. След това завършва и СА „Димитър А. Ценов”, специалност „Застраховане и социално дело”.

Инсп. Димитров е отдал 35 години от живота си, помагайки на хората и борейки се с бедствията в Свищовска община. Неведнъж, рискувайки своя живот, е спасявал хора и животни. През 2007 г. е обявен за „Пожарникар на годината”. През последните няколко години гл. инсп. Димитров бе началник на Свищовската районна служба за пожарна безопасност и защита на населението.

Тържественото заседание започна с изпълнения на Първи български хор с диригент Елизабет Людмилова. Председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов прочете мотивите за удостояването на Стефан Димитров с почетното звание, след което го поздрави и му връчи Удостоверението.

- Много думи могат да се изрекат за направеното за Свищов през годините от Стефан Димитров, но най-важно е да му изкажем своята огромна благодарност. Защото той е човек, отдал 35 години от живота си в служба на хората от Свищов – каза в словото си кметът на общината Генчо Генчев и също поздрави новия почетен гражданин на Свищов.

Благодарствено писмо от комисар Кръстев – директор на дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението» - Велико Търново бе прочетено от началника на Противопожарната служба в Свищов Светлин Михайлов.

Самият Стефан Димитров сподели, че в този момент се чувства много развълнуван и горд. И разказа, че винаги е вярвал в съдбата, а по нейна воля първите 11 години от живота му минават в сградата на Противопожарната служба в Свищов. Това в известна степен е предопрпеделило неговото бъдеще. Стефан Димитров благодари за това, че е първият пожарникар, който става «Почетен гражданин на град Свищов» и пожела още много негови колеги да имат тази чест.

Гости на тържественото заседание бяха Якуб Флашински – втори секретар заместник-консул на Полша, народните представители доц. д-р Милен Михов, Иван Димитров, Клавдия Ганчева, гл. инспектор Светлин Михайлов от Районната служба за пожарна   безопасност и защита на населението, и почетният гражданин на Свищов проф. Радко Радков. 

По традиция на Братската могила в местността „Паметниците”  жители и гости на общината се събраха, за да отдадат почит към загиналите български и чуждестранни воини за свободата на Отечеството. Архиерейският наместник протойерей Руслан Личев и свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха панихида за загиналите за Освобождението на град Свищов. Водещ на церемонията в м. Паметниците бе Йото Йотов, а в програмата участие взеха Мъжка вокална група с ръководител Петър Михайлов и Военно формирование 28 880 – гр. Белене.

На Братската могила венци и цветя поднесоха  Якуб Флашински – втори секретар заместник-консул на Полша, кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, народните представители Клавдия Ганчева, Милен Михов, Иван Димитров и Мартин Димитров, представители на политически и неправителствени организации, учебни заведения, граждани.

По-късно бяха поднесени цветя в знак на признателност и пред паметника на ген. Драгомиров и паметника, символизиращ стъпването на освободителите в Свищов. Гостите на церемонията имаха възможността да посетят и музея „Преминаване на руските войски”.

Честването на 139-ата годишнина от Освобождението на Свищов започна още в петък с различни инициативи, организирани от Община Свищов. Кулминацията бе в неделния ден, когато се проведе зрелищна възстановка на форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов. За последно такава е била организирана преди 39 години. Във вчерашния ден хиляди местни жители и гости се събраха в м. Паметниците, за да видят организираната от клуб „Традиция” възстановка. Идеята на кмета Генчо Генчев е догодина събитието да бъде още по-мащабно и отново да има много голям интерес към него, за да могат малки и големи да помнят историята и да пазят българските традиции.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)