РИОСВ отбелязва Деня на река Дунав в Свищов

Мисия

28-06-2016, 08:34

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Различни екологични форуми, художествени и спортни надпревари са сред проявите

РИОСВ – Велико Търново организира отбелязване на Деня на река Дунав в Свищов. Със съдействието на „ВиК – Свищов“ ЕАД и ръководството на СОУ „Н. Катранов“, ученици ще посетят в 10 ч. на 28 юни Градската пречиствателна станция за отпадъчни води. Целта е младите хора да се запознаят с дейността на станцията, която осигурява екологосъобразно пречистване на отпадъчните води, опазване на водните богатства на Дунавския басейн и съхраняване на биологичното разнообразие в региона.

Експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория – Велико Търново ще представят данни за състоянието на река Дунав. Ще бъде извършено измерване на физико-химични характеристики на вода от реката.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Чрез различни инициативи се показва жизненоважната роля на река Дунав и нейните притоци. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. „Бъди активен“ е мотото на кампанията и през тази година.

Различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби и други ще се проведат по повод Деня на Дунав у нас. Във Видин ще отвори врати работилница по приложни изкуства, като акцент ще е рисуването с цветен пясък. В Лом ще се проведе традиционната екологична акция за почистване на брега на реката, кулинарно изложение и арт-работилница на брега. В Козлодуй за Деня на Дунав ще има образователни инициативи по време на пътешествие с „Радецки“. В Оряхово деца ще творят върху речни камъни. Празник на река Дунав за поредна година ще бъде организиран в село Байкал, община Долна Митрополия. За първи път тази година се организира Фестивал на Дунав в Белене с много концерти, кулинарни състезания, художествени надпревари. Регата, кулинарен фестивал, награждаване на победителите в конкурса за мултимедиен проект са само част от инициативите в Русе. Традиционният празник на кайсията и много културни прояви ще има в Тутракан, а в Силистра също организират голям празник с много културни инициативи.

Повече информация за кампанията и подробна програма на събитията може да намерите на сайта на МОСВ - http://www.moew.government.bg/?show=campaigns&cid=77  и на БДДР – Плевен.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)