Търновци искат да отглеждат плодове и зеленчуци

Велико Търново Лайф

01-07-2016, 08:32

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голям инвестиционен интерес и към стопанисване на пчелини отчита РИОСВ

Над 70 уведомления за инвестиционни планове за стопанисване на овощни градини и пчелини, развитие на зеленчукопроизводство и животновъдство са представени за становища в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново за последните две седмици на юни. По - голяма част от уведомленията – 25, са за стопанисване на овощни градини, 13 са за стопанисване на пчелини и 11 за отглеждане на зеленчуци. По две уведомления са  подадени за косене на ливади и люцерна и за отглеждане на лозя и зърнени култури и три за отглеждане на овце. Документите се подават главно от физически лица от почти всички общини на територията на инспекцията (без Сухиндол и Стражица).
Най-голям брой – 12, са уведомленията за стопанисване на овощни градини в землищата на селата Средно село и Калайджии, общ. Златарица. Осем са за стопанисване на пчелини и отглеждане на зеленчуци и плодове в населени места от община Габрово. По седем уведомления има от общините Севлиево, Горна Оряховица и Свищов, следват Велико Търново, Елена, Павликени с по шест уведомления.
Експерти от инспекцията извършват проверка на документите (скица на имота, акт за собственост или договор за наем, удостоверение за регистрация на животновъден  обект) за съответствие с изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта  на планове,  програми, проекти  и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. За издаденото становище не се заплаща такса.
 Становищата са част от необходимите документи, с които земеделските стопани могат да кандидатстват по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014- 2020.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов