Студентско дружество „Академик” покори връх Фенгари

Спорт

01-07-2016, 11:36

Снимка:

Росен Петров

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстоят маршрути в Рила и Стара планина

Представители на Студентско туристическо дружество „Академик” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” покориха най-високия връх в планината Саос на гръцкия остров Самотраки. Високият 1611 м. връх Фенгари (Луна) изкачиха Кирил Стоянов – директор на Академичния компютърен център, Елена Илиева – студент в ОКС „магистър” и Росен Петров – член на дружеството.
Маршрутът към върха преминава първоначално през район с гориста растителност, след това през храсталаци, но по-голямата част от трасето е скалисто и е на открито, без никаква възможност за отдих на сянка. Първенецът на планината – връх Фенгари, е едно от най-високите места сред островите в Егейско море. По склоновете на планината стремително се спускат 12 потока, има величествени водопади, а изкачването на върха почти от морското ниво е вълнуващо предизвикателство за всеки любител на дивата природа. За планината Саос Омир казва, че там стоял бог Посейдон, за да гледа битките по време на Троянската война. От там се виждат остров Тасос, континентална Гърция, континентална Турция и остров Гьокчеада.
Остров Самотраки (островът на високите траки), наречен „място на мистерии и митове”, предлага комбинация от изключително красива природа, планински преходи, водопади, море, минерални извори и исторически паметници от времето на траките. През летните месеци за Студентско туристическо дружество „Академик” предстоят излизания в Румъния и маршрути по Рила, Родопи и Стара планина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов