Номиниран за Грами ще свири на Дикси джаз феста

Велико Търново Лайф

05-07-2016, 09:00

Снимка:

velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Качествена музика и интересни проекти в три вечери ще чуят и видят старостоличани

Световноизвестният саксофонист Олег Киреев от Русия, който е номиниран за Грами ще свири по време на Деветото издание на Дикси Джаз Фест, което е едно от най-цветни музикални прояви във Велико Търново. Трите концертни вечери на 7, 8 и 9 юли ще предложат на публиката качествена музика и интересни наши и чужди джаз проекти.

Интересни международни колаборации, дикси и реге проекти ще бъдат представени по време на културната проява. За пръв път тази година фестът ще се проведе на сцената на Летния театър, а не пред паметника на Асеневци, тъй като съвпада с традиционния Мото рок фест.

Концертите на 7, 8 и 9 юли ще са със свободен вход на сцената на Летния театър в парк Марно поле, а джем сешъните по традиция ще се организират в клуб "Мелон". Въпреки скромния бюджет, организаторите са успели да осигурят за ценителите на джаза изпълнители със световна класа. Зрителите ще имат възможност да чуят проект, обединен около известния саксофонист Олег Киреев (Русия), който е номиниран за голямата музикална награда Грами, както и контрабасиста Бранко Маркович (Сърбия). Международното джаз ниво на фестивала вдига и квартетът на пианистката и композитор Федерика Коланджело (Италия). За новия албум 'Chiaroscuro', който излезе през май 2016, италианската пианистка и композиторка е в компанията българските си колеги- Александър Логозаров - китара, Борислав Петров - барабани, Михаил Иванов - контрабас. В този състав те ще гостуват във Велико Търново. Истински диксиленд празник, без който великотърновската фестивалната сцена не би била същата, гарантират да създадат домакините от Royal Dixie Band и приятелите им от Alexandroff Ragtime Band, които се завръщат на сцената Дикси Джаз Фест - Велико Търново навръх своята 30-годишнина.

"През трите дни на събитието открит двуетажен автобус ще обикаля старопрестолния град и в него изпълнителите на Роял Дикси бенд ще изпълняват дикси и джаз", уточни Георги Донев, музикант от формацията и също представител на организаторите.

Музикалната палитра допълват и Надя Тончева & Hot club de Plovdiv, които гостуват на Велико Търново със своя Gypsy Jazz Project. В него участват Любомир Толумбаджиев-цигулка, Петър Койчев-китара, Момчил Ангелов-китара и Христо Минчев-контрабас. Финалният концерт този път е специален поздрав за реге общността във Велико Търново от лицето на реге културата у нас Пламен Зафиров, по-известен с артистичния си псевдоним Zafayah. Той е многостранен изпълнител, покриващ жанрове като реге и дъб до денсхол, соул и е един от пионерите на реге музиката в България, както и съосновател на първия български реге лейбъл - Roots Rocket. По вече наложила се традиция фестивалът отделя специално внимание и на децата. За пореден път във Велико Търново ще гостува известният български тромпетист - Венцислав Благоев и проектът "Джаз за деца" с образователен концерт за малки и големи. Всички са поканени да импровизират заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните стилове и музикални инструменти на 8 юли от 18 часа в парк Марно поле.

Съпътстващо събитие ще е фотоизложбата от уникалните кадри, запечатани от майсторите на обектива от Великотърновския фотоклуб през годините. Председателят на фондацията Емил Костурков сподели, че тази година са пропуснали да канят млади джаз музиканти с актуални проекти, които са ориентирани към етно и българската народна музика, и които се налагат като много успешни, но от догодина ще променят това. Фестивалът се реализира от Фондация "Дикси Джаз Фест" с подкрепата на фондация "Америка за България" и на десетки местни фирми.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов