Джаз за деца събира малчуганите в парк „Марно поле”

Животът

06-07-2016, 08:46

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Венци Благоев: „Децата от малки трябва да слушат хубава, акустична музика”

Тази седмица Велико Търново е джаз. От 7 до 9 юли градът ни домакинства Деветото издание на Дикси джаз фест. Магията на музиката в петък, 8 юли, ще завладее и най-малките, благодарение на проекта „Джаз за деца”. Той „ваксинира” малчуганите срещу пошлостта на всекидневието и възпитава у тях любовта към такта, суинга, танца. Към импровизацията и начина, по който може да се изрази най-типичното у децата – тяхната освободеност и искреност.
Проектът на фондация „Джазтет” гостува за трета година на старата столица. От 18 часа в петък публиката отново ще има възможността да чуе популярни детски песни в джаз-аранжимент, както и любими пиеси от класическия джаз. Мястото е Летният театър в парк „Марно поле”, а входът – свободен. „Оранжевата песен” в латино и „Пинко Розовата пантера” в суинг вариант са част от изпълненията, с които изненадват публиката си музикантите Венци Благоев (тромпет), Станислав Арабаджиев (пиано), Димитър Благоев (китара), Димитър Шанов (контрабас) и Невена Григорова (барабани). Към изпълненията им се присъединяват и най-малките, които със своя смях, глас и музикални инструменти превръщат музикалния стил в детска игра. „Това е начин децата да се срещнат отблизо с едни от популярните джазови музиканти на България. Децата трябва да слушат хубава акустична музика, колкото се може от по-рано, дори още преди да се родят. Най-важното за нас е да покажем на децата инструментите, да се докоснат до тях, да посвирят, та дори понякога с риск нещо да се повреди леко. Струва си – това е пътят”, коментира в интервю за Общинското радио тромпетистът Венци Благоев. По думите му, диксилендът много прилича на детските песни по звучене, а латино ритмите и груувът са стиловете, които са най-близки до душевността на най-малките. „Ние се опитваме да покажем нашата гледна точка за това как трябва да се възпитават децата. Разбира се, че това може да става и с телевизионни предавания, и с евтини шоута, и със събития по стадиони. Хубаво е обаче от време на време, както прави фондация „Дикси Джаз Фест”, заедно с Община Велико Търново, да позволяват на децата да чуят нещо по-различно. Трябва да го има истинският досег с музиката – с джаза, с класическата, народната музика”, допълни Венци Благоев.
Проектът „Джаз за деца” е създаден през месец май 2010 г. Две години по-късно получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов