Броени дни до първото класиране в Стопанска академия

Животът

08-07-2016, 11:31

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лауреатите от олимпиади влизат без приемен изпит

Броени дни остават до обявяване на резултатите от първо класиране (11 юли 2016 г.) за кандидатствалите в ОКС „Бакалавър“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, което ще ги превърне в част от 81-я випуск на висшето училище в Свищов. И тази година Висшето училище отчита изключителен интерес към всички 17 на брой специалности, развивани в двете професионални направление 3.7. „Администрация и управление” и 3.8. „Икономика“.
Запазва се тенденцията за по-бързо изчерпване на квотата за студенти в задочна форма на обучение спрямо редовната – основна причина, за което е възможността да се съчетава придобиването на висше образование и упражняването на трудова заетост. Академичният съвет на Свищовското висше училище взе решение размера на семестриалните такси за студентите в редовна форма на обучение да бъдат 190 лева, а за студентите в задочна форма – 170 лева. Двойни са размерите на тези такси (380 лева/340 лева) за предоставената от Министерство на образованието и науката през новата 2016/17 учебна година възможност за обучение срещу заплащане. Разнообразни са опциите за кандидатстване в Свищовската Алма матер. Най-масово използваната възможност до момента от кандидат-студентите е с оценка от държавен зрелостен изпит, включително и тази за придобиване на професионална квалификация, вписана в дипломата за средно образование в раздел „Допълнително положени държавни зрелостни изпити“, проведени в периода 2008 - 2016 г. Втората опция, която си избират тазгодишните зрелостници, е след успешно положен в СА „Димитър А. Ценов” кандидатстудентски изпит (еднороден тест от 60 въпроса) по една от дисциплините: Математика, Икономика, Икономическа география на България или чужд език – английски, немски, френски, руски или испански език. Последните две ежемесечни изпитни сесии ще се проведат на 23.07.2016 г. и на 27.08.2016 г. от 13:00 часа.
Много използвана опция към момента за кандидатстване във Висшето училище е с оценка от национални и международни олимпиади. Кандидат-студентите, лауреати на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, носители на медали от олимпийски, световни и европейски първенства, се приемат без конкурсен изпит и извън утвърдения ежегоден брой на приеманите за обучение студенти, като се признава оценка Отличен 6.00, когато конкурсният изпит за желаната от тях специалност съответства на предмета на олимпиадата. Предоставена е и възможност за участване в класирането чрез пренесена оценка от успешно положен кандидат-студентски изпит в друго висше училище.
Резултатите от второто класиране на кандидатствалите в Стопанска академия ще бъдат обявени на 18 юли, а записването на приетите студенти и прекласираните от първо класиране с диплома оригинал ще се осъществи в периода 18-21 юли 2016 година. Резултатите от предпоследното – трето класиране ще бъдат обявени на 22 юли, а записването на приетите студенти ще се осъществи в периода 22,23,25 и 26 юли 2016 г.
Предвид големия брой средношколци, обявен от МОН, които ще се явят повторно на държавен зрелостен изпит в края на месец август 2016 г., СА „Димитър А. Ценов“ ще обяви допълнително класиране за запълване на незаетите места (в случай на налични такива) и през месец септември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов