За пръв път откриха с ритуал жътвата в Еленския балкан

Мисия

08-07-2016, 12:28

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очакванията са 450 кг от декар пшеница

За първи път с ритуал бе открита жътвата в Еленско. Това стана сред налетите златни класове на голямата пшеничена нива на земеделския производител Йордан Йорданов. Тази година той отглежда близо 500 дка с житни култури. Радва се на добър добив от ечемика, а очакванията му са пшеницата да даде до 450 кг зърно от декар. По-крупните производители в Еленския балкан вече станаха осем, които отглеждат над 7000 дка с житни култури.

За ритуала бе избран денят след летния Атанасовден, който се свързва с началото на жътвата и светеца, който я закриля – Атанасий Жътвар. Както повелява традицията, първият сноп трябва „да падне“ в хубав ден – понеделник или сряда, за да е богат урожаят и да е спорна работата през цялото лято.

Чевръсти жътварки със сърпове и паламарки влязоха най-напред в нивата на стопанина. Първа зажъна най-опитната, с лека ръка, която благослови производителя и къщата и челядта му, а всички жени подхванаха познати от миналото жътварски песни. Първия сноп вързаха с червен конец, изправиха го и с благословия за спорна жътва разстлаха кърпа между класовете. Върху нея чорбаджията сложи петдесетолевка за почерпка на жътварките, отпи от менчето с червено вино и първи отчупи от прясно изпечената погача.

Първият сноп ще остане изправен на нивата до края на жътвата. От стари времена е останало поверието за „брадясалите“ стебла с по 2-3 класа. Такъв клас наричали „цар на нивата“ и още „брада на дядо Господ“ и вярвали, че ще им донесе плодородие. Брадата се правела от оставените за нея класове с най-едри и пълни зърна и след привършване на жътвата се отнасяла в къщата на стопанина.

Своите пожелания към земеделските производители за високи добиви, благополучие и добри пазарни цени на зърното отправи и кметът инж. Дилян Млъзев, който също взе участие в ритуала, организиран от общината.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов