Рада Капралова представя „Емигрантски декамерон” във Велико Търново

Велико Търново Лайф

11-07-2016, 08:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Чрез хумор авторката разказва за перипетиите на българите в Гърция

Книгата на Рада Капралова „Емигрантски декамерон” ще бъде представена в Регионалната народна библиотека „П.Р. Славейков” утре (вторник) от 17:00ч. „Емигрантски декамерон” е в закачлив джобен формат и включва сатирична поезия, която описва случки от битието на българските емигранти в Гърция. Подтикната от личната си съдба, авторката внушава, че емигрантството всъщност не е жертва или бягство, а личен избор – начин да помогнеш на близките ти, останали в България.
Чрез чувството за хумор в  „Емигрантски декамерон”, авторката се опитва да помогне на българите емигранти да надмогнат отчаянието и носталгията, които често ги спохождат в чужбина. В книгата са включени както лични, така и чужди емигрантски истории. Опитът в странство, бил той личен или изстрадан от другите, научил Рада Капралова да преодолява горчилките с усмивка и с воля да превръща настоящето в мечтаното бъдеще. „А мечтата не е толкова далеч, тя е само на крачка отвъд страха”, казва Рада Капралова.
Рада Капралова е родена и израснала в Айтос. Автор е на три лирични книги – „Върху айсберг гореща сълза” (1999г.), „Отговорът е любов” (2007г.) и „Завръщане на Пенелопа” (2014г.) и е сред основателите на Клуба на българските дейци на културата в Атина „Нов живец”. Включва се активно и във вписването на вестник „България днес”.
„Моят роден град ми дава корени, а името на градчето – криле, защото Айтос означава орел. Тежкият български преход ме запрати на юг, на брега на Бяло море, където работя и продължавам да творя. Помагам за поддържането на творческия огън у българите емигранти. Старата ми професия – журналистиката и новото ми увлечение – живописта, ми помагат да съдействам на събратята си по перо като редактор и илюстратор на книги. Независимо дали използвам словото или багрите, всичко, което творя, е пропито от носталгията по красивата родна природа и копнежа да опозная духовните тайни на живота и Вселената.”, споделя още Рада Капралова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов