МДТ участва с „Декамерон” в театралния преглед „Римски терми”

Велико Търново Лайф

12-07-2016, 10:17

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

14-тото издание на престижния форум се провежда във Варна

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще участва в 14-ото издание на театралния преглед „Римски терми” във Варна. Търновската трупа ще представи на уникалната открита сцена на археологическия паметник спектакъла „Декамерон” по безсмъртното произведение на Джовани Бокачо. Представлението ще бъде на 18 юли от 21 часа.

През шест истории минават актьорите от МДТ под режисурата на Димитър Шарков. В спектакъла участва целият драматичен състав на търновския театър. В по няколко роли влизат Цанка Цанева, Милен Иванов, Стефка Златкова, Стефка Петрова, Лиляна Борисова, Силвия Шекилова, Стефан Методиев, Иван Митев и Дончо Дончев. Актуалността на „Декамерон” в днешно време става повод това заглавие да е част от репертоара на търновския театър от 2011 г. насам. Постановката е безконечен и пъстър карнавал от образи, лица, наречия, комични ситуации, заглушени от уличната врява. Весела и забавна оргия на живописните човешки нрави, която отвежда във времената на Бокачо.

Търновският храм на Мелпомена ще се представи на сцената на Театър „Римски терми” по покана на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна. Престижният форум ще се проведе от 17 до 30 юли и се организира от Община Варна, Театрално-музикалния продуцентски център и Регионалния исторически музей в града. За арт събитието са селектирани девет високо качествени сценични заглавия от всички театри в България.

С 14-ото издание на Театър „Римски терми” се възстановява прекъснатата за 26 години традиция на регулярните летни камерни спектакли на това знаково място във Варна. Началото е поставено в далечната 1977 г. с постановката на Варненския драматичен театър „Езоп” на бразилския драматург Хильорме. В следващите години на сцената на римските терми се играят варненските постановки „Мандрагора” от Н. Макиавели, „Жорж Данден” от Молиер, „Двубой” от Иван Вазов, „Няма да платим! Няма да платим!”от Дарио Фо, „Сбогом, Велугин” от Вл. Арро, „Семейство Тот” от Ищван Йоргени. Канени са и спектакли на Театър 199, Народния театър „Иван Вазов”, Театър София и други столични театри.   

В началото на 1990 г. е сложен край на тази хубава културна традиция, поради необходимост от ремонтни дейности на археологическия обект. След реконструкциите, извършени през 2016 г., ТМПЦ - Варна и местният музей обединяват усилията си, за да поканят варненци и гостите на града отново да съпреживеят изкуството под открито небе в уникалната атмосфера на това забележително за града място. Римските терми във Варна са най-големите на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)