Ореш отново домакинства международния футболен фест „Марга Ауреа”

Спорт

16-07-2016, 09:30

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Състезанието е посветено на 1575 г. от първите исторически сведения за съществуването на селото

За трета поредна година свищовското село Ореш ще бъде домакин на международния футболен турнир „Марга Ауреа”. Мачовете ще се играят днес и утре (неделя) на стадиона в селото.
Тази година състезанието е посветено на навършването на 1575 години от първите исторически сведения за съществуването на Марга Ауреа, което е старото име на Ореш – разказа кметът на селото Любомир Иронов. 
В надпреварата ще се включат 4 отбора – „Победа” (Стар Бенешов), „Ботев” (Бърдарски геран), „Гигант” (Белене) и „Стрела” (Ореш). Официалното откриване на турнира е в събота от 16.30 часа, а веднага след него е първата среща между домакините от „Стрела” и „Гигант”. В 19 часа ще започне мача между „Победа” и „Ботев”. Победителите от двете срещи ще се срещнат на финал в неделя, а загубилите ще излезят в битка за третото място.
Кметът Любомир Иронов уточни, че този турнир е по-различен от всички останали, защото населените места, от които идват участниците са с общи исторически корени. „Преди повече от 300 години хора от Ореш, Белене и Трънчовица се заселват в румънското селище Стар Бенешов. След Освобождението те се завръщат в Бърдарски геран”, разказа Любомир Иронов. 
По традиция турнирът събира католици от Северна България и банатски българи от Румъния. Очаква се на състезанието в село Ореш да присъстват представители на Община Свищов, Община Белене, както и кметовете на Стар Бенешов и Бърдарски геран. И тази година, освен купа за победителите, са предвидени медали за всички участници, както и индивидуални награди.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)