Изложба показва историята на родните градинари-гурбетчии

Велико Търново Лайф

18-07-2016, 06:14

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Нашенци са оставили сериозен културен отпечатък в Унгария

Днес в музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново ще бъде открита изложбата „По пътя на българските градинари”.

Нейното първо гостуване в България е по трансграничен проект за Културен маршрут, по който си партнират Изследователският институт на българите в Унгария – Будапеща, Регионалните исторически музеи във Велико Търново и Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец. Участниците в проекта – българи и унгарци – са убедени, че споделянето и преживяването на общото ни културно наследство на градинарите-гурбетчии, опазването му като ресурс за устойчиво икономическо и културно развитие, както и вписването му в полето на разнообразната европейска идентичност е важна задача на нашето време и изложбата е една стъпка в тази посока, казват от музея.

Чрез много фотографии, документални свидетелства и печатни издания, част от които са предоставени от фонда на Регионален исторически музей – Велико Търново, изложбата проследява историята на българските градинари-гурбетчии в Унгария и огромната им роля за създаването и утвърждаването във вековете на трайна връзка между българския и унгарския народ. Благодарение на своята находчивост и умения, българските градинари оставят сериозен културен отпечатък, така че и днес техните наследници се радват на много добро отношение от страна на унгарската държава.

 Автор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е и един от инициаторите на проекта за създаването на тематичния културен маршрут „По пътя на българските градинари”. Изложбата е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Специален гост на откриването на експозицията ще бъде д-р Данчо Мусев – председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов