До октомври приемат молби за еднократна помощ за първолаци

Животът

21-07-2016, 07:29

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Прием на молби за еднократна целева помощ за първокласници започна от 1 юли в РД „Социално подпомагане“ във Велико Търново. Размерът на помощта е 250 лева, припомниха от социалното ведомство. Право на подпомагане имат деца, които са записани за пръв път в първи клас в държавно или общинско училище и средният доход на глава от семейството е под 400 лева.

Доходният критерий не важи за деца с трайни увреждания, деца с един родител и деца, настанени в приемни семейства. Молбите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ в общините, след като детето бъде записано в първи клас, като крайният срок за приеманите им е 15 октомври. Км молбата се прилагат още удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последната година, удостоверение от училището, че детето е записано за първи клас, удостоверение за раждане и др.

За предходната учебна година еднократна помощ за първолаци получиха 1 429 семейства в размер на 362 250 лева. Парите се отпускат с постановление на МС и са за да покрият разходите за подготовка на децата. Пак от началото на месеца в социалната дирекция се приемат и молби за отпускане на помощи за отопление за предстоящия зимен сезон, припомниха експертите. Заявленията се подават по постоянен адрес в общинските дирекции до 31 октомври.

Задължително кандидатите заявяват вида на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. Размерът на целевата помощ се определя всяка година със заповед на социалния министър, съобразно промените в цените на тока за битовите абонати. За миналия отоплителен сезон помощ за отопление е отпусната на 7 859 лица и семейства във великотърновска област.

 
 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов