30 свищовски студенти се обучиха в курс по екопредприемачество

Животът

24-07-2016, 16:30

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Продължителността на обучението бе 80 учебни часа

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е първото висше училище в страната, което прие предложението да бъде асоцииран партньор по проект „Образование по екопредприемачество в три извънстолични университета”. Проектът е съвместен между Института за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН) и Института за енергийни и екологични изследвания (IFEU), Хайлдерберг, Германия, финансиран от Германската федерална екологична фондация (DBU). Другите два университета, в които се реализира пилотното обучение, са Русенски университет „Ангел Кънчев” и Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Продължителността на обучителния курс, който стартира през втория учебен семестър, бе 80 учебни часа, като основен приоритет бе досегът на студентите с реалната работна среда. Целите на проекта бяха свързани с придобиването на специфични предприемачески компетенции от младите хора и популяризиране на съвременните бизнес достижения в областта на екологичните технологии

По предварително определени критерии, в свищовския ВУЗ бяха избрани 30 студенти от релевантни на проблематиката на проекта специалности – „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Аграрна икономика” и др. Новаторското обучение размени ролите на трите участващи в него страни. Академичните преподаватели влязоха в ролята на медиатори, студентите станаха експериментатори и активни откриватели, а бизнесът беше неформалния обучител, който създава поле за автентични учебни задачи от „живия живот”. Екипът от ИИОЗ подготви обучителния курс и обучителните материали по екопредприемачество, и ги предостави безвъзмездно на Стопанска академия. Координатор на проекта за Свищовското висше училище и ръководител на екипа е доц. д-р Христо Сирашки от катедра „Мениджмънт”, а координатор обучителни дейности е доц. д-р Марина Николова от катедра „Аграрна икономика”. В екипа бяха включени преподаватели и от двете катедри - ас. д-р Станимир Славов от катедра „Мениджмънт” и ас. Илияна Кръстева от катедра „Аграрна икономика”.

Обучителният курс завърши с презентации на разработените от студентите проекти на собствена бизнес идея, както и изследване на вече реализирани екопредприемачески идеи. Своите разработки свищовските студенти представиха на заключителна среща, сред гостите на която бяха гл. ас. д-р Мартин Иванов от ИИОЗ – ръководител на проекта за България и Анна Върбанова – конструирала курса по екопредприемачество, докторант по дизайн на образователни програми при СУ „Св. Климент Охридски”.

Представянето на студентите оценяваше комисия в състав: гл. ас. д-р Мартин Иванов, доц. д-р Христо Сирашки, доц. д-р Марина Николова, ас. д-р Станимир Славов, ас Илияна Кръстева и докт. Анна Върбанова.

По мнение на комисията, всички участници представиха блестящо своите разработки. Пролича сериозната подготовка и ангажираност на студентите. Това от своя страна бе причина всяка презентация да стане обект на дискусия, както от страна на журито, така и от страна на участниците. В хода на представянето на идеите за екопредприемачество се поставиха множество въпроси, които предизвикаха научен спор, доказващ сериозната икономическа и еко подготовка на студентите.

За успешното завършване на обучението студентите получиха сертификати. Участвалите в пилотния проект свищовски студенти имаха възможност да се запознаят с особеностите на екопредприемачеството в стопанската практика, с трудностите и ползите за обществото. Те получиха информация за реализирани екопредприемачески идеи в различни страни от ЕС, и за възможностите за бизнеса в областта на екопредприемачеството и опазването на околната среда в България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)