Калуди Калудов е Радамес в „Аида”

Мисия

25-07-2016, 10:17

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Любимо заглавие кани търновци и гости на хълма Царевец

Най-яркото и любимо оперно заглавие – „Аида”, ще видят жителите и гостите на Велико Търново на 29 юли от 21 ч. на хълма Царевец. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, диригент Владимир Бошнаков, костюми Салваторе Русо, диригент на хора Стелияна Димитрова. В главните роли зрителите ще видят – Калуди Калудов /Радамес/, Андрея Хьоркенс /Аида/,        Петя Цонева /Амнерис/,  Александър Крунев /Амонасро/.

Чувства, емоции, разтърсващи конфликти и драматични обрати рисуват историята на етиопската принцеса Аида и нейната обречена любов към пълководеца Радамес. Красиви арии, дуети, ансамбли и хорове, атрактивни танци и зрелищни картини в пищна сценична визия отново ще очароват зрителите, избрали оперния спектакъл на "Аида" на сцената на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. 

„Аида” е едно от най-популярните произведения на Верди, в което той не само е композитор, но и либретист, заедно с Едуард Мариет, Камий дю Локл и Антонио Гисланциони. Историята пренася зрителите в древен Египет, а заедно с традиционните класически решения, представлението предлага на публиката и различни провокации. Огнян Драганов, име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но и - както се очаква от „Аида”- ефектна зрелищност.

Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо солистична двойка се появява балерина-змия.

Художник на костюмите е  утвърденият и обичан в България световен италиански сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)