Местният парламент и общината искат постоянен мониторинг на дейността на „Кроношпан”

Мисия

28-07-2016, 12:48

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът настоява за разполагане на мобилни станция в два засегнати квартала

Намаляване на нормите на вредните емисии на органични вещества и прах и постоянен мониторинг на дейността на завода „Кроношпан” поискаха днес общинските съветници във Велико Търново. Решението бе взето след дебат за оценка на въздействието на околната среда, внесен от РИОСВ по повод инвестиционно намерение за изграждане на завод за производство на плочи от дървесни частици. Управителят на „Кроношпан” Асен Ников опита да убеди местния парламент, че дейността ще бъде осъществявана екологично с пречистване последна дума на техниката. Бъдещата инвестиция обаче срещна сериозен отпор, както от съветниците, така и от общинската администрация.

„Аз не мога да убедя своите избиратели, че здравето им няма да бъде застрашено. Ако заводът е извън града, ще подкрепя с две ръце. Така обаче той засяга огромна част от общината и затова дори предлагам да се извърши местен референдум.” – каза от трибуната Петко Тюфекчиев от групата на БСППротив изграждането на завода при този ОВОС се обявиха и от групата на Реформаторите, като мотивите изтъкна Мирослав Трифонов. „само преси десетина дни беше поредното обгазяване от „Кроношпан”. Как сега да ви вярвам, господа инвеститори?” – попита Трифонов.

„Нека сме внимателни в решението си, защото инвеститорите не са се наредили на табелата на Търново” – беше становището на Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново”.

„Аз не съм инженер – еколог и беше редно вносителите на документа от Регионалната инспекция по околна среда да са в залата. Становището на общинска администрация обаче е отрицателно” – беше категоричен кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Той припомни, че общината изпраща в екоинспекцията всеки сигнал за замърсяване от страна на „Кроношпан”. Администрацията е поискала разполагането на мобилни станции за мониторинг в двата най-засегнати квартала в Старата столица – „Бузлуджа” и „Чолаковци”. Отговор обаче от екоинспекцията още няма.

С 26 гласа „против”, шестима въздържали се и само един „за” – от групата на Българска демократическа общност, местният парламент отхвърли внесения от екоинспекцията ОВОС за инвестиционното намерение на „Кроношпан” да изгради завод за производство на плочи от дървесни частици.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов