Приключват стажовете по програма "Шанс за работа - 2016"

Мисия

29-07-2016, 08:22

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работодатели отказват да назначават млади поради липса на опит

До средата на август приключват договорите за обучение на безработни лица по проект „Шанс за работа” 2016 на Агенцията по заетостта. Той се провежда за трета поредна година на територията на областта, партньори са общините Велико Търново и Лясковец, съвместно с Регионалната дирекция на Бюрото по труда. Инициативата има за цел да подпомогне реализацията на националната политика за увеличаване на заетостта с предоставяне на възможност за качествени работни места, след успешно приключен курс на обучение. „Свидетели сме как на младите хора до 29 години работодателят казва, че нямат опит, нямат натрупан трудов стаж, за над 50 години – се стремят да вземат по-млади, „по-качествени”, както се изразяват самите работодатели, с което аз лично не съм съгласна, защото така се пренебрегва богатия опит, който възрастните хора могат да предадат на по-младите. Проектът работи и бих казала, че партньорите в лицето на Общината, са изключително удовлетворени от начина, по който протича тази година- не само директорите, но и самите безработни” коментира за Общинското радио Иванина Янкова – експерт-юрист в Регионалния съвет на КНСБ Велико Търново С цел повишаване на знанията и уменията три групи младежи до 29 годишна възраст са завършили такъв курс в професионално направление „Помощник възпитател”, толкова са и обучените за болногледачи както и безработни лица над 50 години. Към момента от тези шест групи по 15 човека работа са започнали 33-ма. 
След подбора на лицата се е провежда четиридневен семинар за работа в екип, воден от експерти в КНСБ. В следващите 39 работни дни протича обучението, чрез работа в съответните държавни заведения. За болногледачи тренинг се провежда   в МОБАЛ „Д-р. Стефан Черкезов” и в Дома за стари хора „Венета Ботева”,   възпитателите се обучават в   целодневните детски градини „Радост”, „Славейче” и „Пчелица” в Лясковец. В тях до средата на август стажа си продължават шест души, или близо 40% от обучените. „Към настоящия момент част от тях вече работят по новата специалност. Това е една добра възможност за безработните лица да повишат своята квалификация, да се преквалифицират, да бъдат по- конкуретоспособни на пазара на труда и да си намерят работа”, уточни Иванина Янкова. Заради редуцирания бюджет на проекта тази година Общината е поела несубсидираната заетост на четирима от работниците, като е назначила на работа   трима Помощник-възпитатели и един санитар с тримесечни трудови договори 
Янкова допълва, че следващото издание на проекта се очаква да стартира в началото на 2017 г., като предлаганите обучения по него ще са в други професионални специалности. 
  
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов