Свищов трябва да върне 700 000 лв. по проект на предишния кмет

Мисия

29-07-2016, 08:27

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заради пропуски на бившата управа общината е пред воден проблем

Санкции по заварени проекти на предишното управление и воден проблем са на дневен ред в община Свищов. Това стана ясно преди дни по време на отчета на кмета Генчо Генчев пред Обществения консултативен съвет, който функционира от началото на тази година.

От края на месец май до средата на юли в Общината се реализира проект „Младите хора в община Свищов – активни участници в местния трудов пазар”. Той предлага работа за хора с различна степен на образование, но въпреки безработицата, много трудно е осигурена необходимата бройка, за да се изпълни проектът, отчитат от общината. Другият спечелен проект, който е в процес на изпълнение, това е „Толерантни и единни заедно и във всичко” по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” на стойност 305 486 лева. Той е в подкрепа на детските градини в селата Ореш, Овча могила, Драгомирово и Морава. Обхванати са населени места там, където има ромско население, а целта му е приобщаване на децата от малцинствените групи. Предвидена е също така и работа с родителите. Ще се работи и в насока да се запознаят с традициите на фолклора на различните етноси. Предвидено е да се закупят помагала, консумативи, с които ще се подобри образователният процес в съответните детски градини. Одобрен е и е реализиран проектът „Поддръжка и опазване на обекти паметници на културата в град Свищов”. Той е по програма КЛИО на стойност 61 404 лева. Назначени са служители, които поддържат местността Паметниците, „Нове” и всички музеи на територията на община Свищов. Одобрен е проектът „Преустройство и промяна предназначението на част от бившата училищна сграда на СОУ „Алеко Константинов” в Домашен патронаж” на обща стойност 175 125 лева. До момента там са се хранили около 250 човека. След разширяването му и модернизирането му патронажът ще има възможност да обхване над 500 човека от всички населени места в общината. В процес на реализиране е проект „Обучение и заетост за младите хора” за 35 лица. Те вече работят в Общината, в нейните звена и структури. Одобрен е проектът за модернизация на материалната база на Домашния социален патронаж, на стойност 21 000 лева и е подписано вече споразумение за необходимото оборудване.Извършено е мащабно почистване на канализацията в комплекс „Химик” с 11 000 лв., където съществуваше проблем с наводнявания на мазите и на партерните етажи при обилни дъждове. Общината успешно защити и сертификата си по ISО 9001:2008 за ефективност и качество на услугите.

„Това са проекти, които са разработени от новото Общинско управление – подчерта кметът Генчо Генчев. – Но проектите, които заварихме, имат сериозни проблеми. Доказателство за това е забавянето на ремонта на църквата „Свето Преображение” в Свищов. Този проект изцяло се преработи, защото това, което трябваше да изпълним, нямаше да укрепи храма. Имаме уверение от страна на Министерството на културата, че ще получим одобрение и ще успеем да ремонтираме и покрива, и предверието на сградата. Другият проблем е с водопровода. В момента на всички трябва да стане ясно, че Свищов се захранва от стария водопровод, защото новият аварира на всяка втора седмица. В момента отново имаме спорове с фирмата-изпълнител. Подмениха 20 м тръба, после още 60 м. Настояваме да подменят целия участък от 250 м за тяхна сметка. В противен случай  отиваме на съд, а това няма да е приятно и за двете страни. Най-важното е, че има опасност Свищов да остане без вода. Другото, което е изненадващо, е, че трябва да върнем 700 000 лева на Министерството на околната среда и водите заради пречиствателната станция. Задържаха ни 2,7 млн. лева, ние не можем да обслужваме заема си заради тези средства. Освен това, по проекта за Градска среда вероятно ще има финансови корекции, защото са констатирани сериозни пропуски, но ще обжалваме.” – допълни кметът Генчо Генчев.

Разработен е и проект за подобряване на работната среда в МБАЛ «Д-р Димитър Павлович». Той е на стойност 223 556 лева. Подаден е и още един  мащабен проект за енергийна ефективност на болницата на стойност 4,8 млн.лв. „Мога да заявя, че лечебното заведение за 4-5 месеца се стабилизира – заяви Генчо Генчев. – От 1 136 000 лева, в момента задълженията ни са намалели на 830 000 лева. Последните 4 месеца персоналът си получава възнагражденията, нямаме забавяния, както и към основните контрагенти на услуги и доставки. Качеството на храната в лечебното заведение се подобри.” – подчерта Генчев. Продължава проверката от Държавна финансова инспекция в свищовската болница. Констатирани са много нарушения, като Общинското ръководство ще настоява виновните да поемат своята отговорност.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)