Бойко Борисов и министър Василева откриха депо за 33 млн. лв. край Велико Търново

Мисия

30-07-2016, 12:09

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съоръжението ще обслужва 180 000 души от шест общини

„„Това, което виждате е мечтата и страха на кмета. Бил съм кмет знам какво е за ми правят кризи с боклук. Най-болната нация сме, защото всичко се хвърля в земята и отива в подпочвените води, хората го дишат и го пият. Как няма да сме болни като сме наслагали бунищата в най-красивите места в България?.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново при откриването на новото депо край с. Шереметя. На церемонията присъства министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, кметовете на община Горна Оряховица, община Елена и община Лясковец  инж. Добромир Добрев, инж. Дилян Млъзев и Ивелина Гецова.

 „Повече от десетилетие общините работят за създаването на нова регионална система за отпадъци“ подчерта по време на откриването кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. По негови думи техническата апаратура на депото е една от най добрите за подобен род съоръжения в страната, а в него ще работят повече от 50 души екип. Даниел Панов изрази благодарност към правителството и всички партньори, които са положили усилия за изграждането на новата депонираща система.


Премиерът честити новото депо на кметовете и обяви, че боклукът ще се събира разделно, ще се рециклира, а вредните отпадъци ще се депонират по начин, по който да бъде защитено здравето на хората.
„Ако е било лесно и комунистите щяха да го направят навремето, нямаше да заравят в дупките боклука“, каза още премиерът.
Новото депо ще обслужва близо 180 хиляди души от шест общини – Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, Елена, Златарица и Стражица. Построено е на площ от 165 декара и е на стойност над 33 млн. лв. по проект, създаден в края на 2013 г. с водещото участие на Община Велико Търново и в партньорство със специалисти от останалите пет общини. Основната част от финансирането му е осигурена по оперативна програма „Околна среда 2007-2013”. Депото е с капацитет 53 000 тона годишно, като това количество надхвърля   близо два пъти общия обем от твърдите отпадъци, които шестте общини произвеждат за една година. Съоръжението изцяло отговаря на съвременните европейски изисквания и практики, като разполага със сепарираща и компостираща инсалации, както и клетка за депониране. Пречиствателна станция с тройна изолационна система ще предпазва почвата и подпочвените води от замърсяване.

След церемонията по откриването на регионалното депо, Бойко Борисов и министър Василева, заедно с кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов направиха оглед на основно ремонтираната улица „Магистрална” , в чиято трикилометрова отсечка бяха вложени близо 3,7 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по програма „Транзитни пътища V”. Пътното съоръжение, което е част от главния път София-Варна, вече посреща трафика по натоварения маршрут с подсилена основа, нови бордюри и тротоари и нов асфалт . Основно реконструиран бе и Южния пътен възел. В следствие на ремонта бе облагородена и разделителната ивица на „Магистрална”, където по идея на кмета Даниел Панов бяха монтирани и 33 пилона със знамената на държавите-членки от Европейския съюз.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов