Първо Свето кръщение бе извършено в храма „Възкресение Христово”

Мисия

31-07-2016, 14:23

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В църквата вече има иконостас

Първо Свето кръщение бе извършено в храма „Възкресение Христово” във Велико Търново, който бе построен в парк „Руски”, в близост до големите квартали „Бузлуджа” и „Колю Фичето”. Първото от седемте тайнства бе сторено от отец Димитър. Кръстени бяха 10-годишната Ивалена и 3-годишният Матей.

В църквата „Възкресение Христово” вече има иконостас. Преградата между олтара и наоса на храма е осигурена със средства от инвестиционната програма на Общината. Отпускането на финансиране става след решение на Великотърновски общински съвет. Така кметът на Велико Търново Даниел Панов и екипът изпълниха още един от поетите ангажименти пред обществеността. Храмът вече е отворен всеки ден и приема вярващи.

Изграждането на църквата „Възкресение Христово” започна в края на 90-е години на миналия век със средства от републиканския и общинския бюджет, от Великотърновската света митрополия и от дарения. Руската православна църква и управата на побратименият на Велико Търново руски град Твер също помагат - дарени са четири камбани, които са осветени лично от волоколамския митрополит и почетен доктор на Великотърновския университет Иларион. От Твер осигуряват три позлатени кръста и пет кристални полилея.

         



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)