Експеримент в Павликени показва как може да се увеличи броят на здравноосигурените

Животът

01-08-2016, 11:05

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

10 доброволци участваха в инициативата на „Амалипе”

Седем месеца след като възстановиха здравно осигурителния си статус, десет  роми от община Павликени продължават да го поддържат, като плащат своите месечни здравни осигуровки. Това е част от експеримент, целящ да повиши броя на здравноосигурените, организиран в рамките на програма LERI (Овластяване на местно ниво за ромско включване).

През декември 2015 ЦМЕДТ „Амалипе” подпомогна 10 от активните доброволци към Центъра за развитие на общността – Павликени да възстановят здравноосигурителните си права, като покри половината от осигуровките им за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2015 г. Останалата половина бе заплатена от самите доброволци. Чрез договор, който всеки подписа с Център "Амалипе", доброволците поеха и ангажимент да заплащат редовно здравните си осигуровки след 1 януари 2016 г., както и да продължат да се включват в дейността на Центъра за развитие на общността - Павликени и на местните клубове в Бяла черква, Стамболово и Батак. От януари 2016 г. с подкрепените работят модераторите от Центъра за развитие на общността  в Павликени, които ги включват в кампании и повишават мотивацията им.

Справка за здравноосигурителния статус показва, че всеки от подкрепените продължава да е здравно осигурен. Само двама от подкрепените работят по трудов договор и осигуровките им  се внасят от работодател. Двама са дребни предприемачи, две от жените са домакини, а останалите се препитават чрез дейности по граждански договор или без договор. Те сами внасят своите здравни осигуровки. Трима имат пропуснат по един месец.

Ключова за успеха е индивидуалната работа за повишаване на мотивацията,  както и кампаниите в общността за промяна на нагласите спрямо здравноосигурителната система, реализирана от общностите модератори.

Проект „Предоставяне на услуги за участие в изследване на ромската интеграция на местно ниво в община Павликени” е финансиран в рамките на програма LERI (Овластяване на местно ниво за ромско включване) на Агенция на ЕС за основни човешки права. В България програмата се реализира в общините Стара Загора и Павликени, като партньори са съответно Сдружение „Свят без граници” и Център „Амалипе”.    

.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов