Над 30 млн. лв. просрочени задължения събра НАП – В. Търново за полугодието

Животът

01-08-2016, 13:01

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Увеличава се тенденцията за доброволно погасяване

Расте тенденцията за доброволно погасяване на просрочени задължения през последните месеци, отчитат данъчните във Велико Търново. През второто тримесечие на 2016 г. инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ в Териториалната дирекция на НАП са извършили проверки в 625 обекта, на които са съставени  210 акта.

По отношение на извършените ревизии на територията на дирекцията, възложени са общо 283 бр. ревизии на ротационен принцип, от които са приключили 280. От възложените проверки за съпоставка на имущество и доходи на физически лица са приключили 35 бр. Броят на възложените насрещни проверки за последните три месеца в дирекцията е 1208, докато приключилите са повече, 1361 бр., поради факта, че някои от тях са възложени в предишни месеци. Проверките за установяване на факти и обстоятелства са съответно 689 /възложени/ и 680 /приключени. При  проверките по прихващане или възстановяване са в съотношение 4270 /възложени/ към 4243 /приключени/.

Директорът на ТД на НАП Велико Търново Ивайло Здравков проведе срещи с представители на бизнеса от всички области на територията на ТД на НАП В.Търново. Целта на срещите бе приходната агенция да покаже своята заинтересованост към бизнеса, като запознае собствениците на търговски дружества със същността на контролната дейност и, по-конкретно, извършването на оперативни проверки на ротационен принцип. Пред представителите на бизнеса г-н Здравков подчерта, че „идеята на този контрол е да се промени поведението на търговците. Доказано е, че проверките имат дисциплиниращ и фискален ефект, затова целта на НАП е да насърчава и стимулира бизнеса да спазва данъчното и осигурително законодателство, а не да налага санкции.“

Събраните просрочени данъчно-осигурителни задължения за периода януари-юни т.г. надхвърлят 30 млн. лв., като от тях повече от 25 млн.лв., което е 84%, са платени доброволно, Събраната сума след предприети действия по принудително събиране от страна на приходната агенция във В.Търново– е почти 5 млн. лв. През периода във В.Търново са проведени 19 броя публични продажби чрез търг, а събраната сума от реализирано имущество е близо 54 хил. лв.

По отношение на държавните вземания, за отчетния период са проведени 35 броя продажби. В резултат на предприетите действия по реализация на отнети и конфискувани вещи за периода са реализирани приходи в размер над 440 хил. лв. За сравнение, приходите за 2015г. са почти 180 хил.лв, което е с над четвърт милион лв. повече. Ръстът  на постъпленията, съпоставено със същия период на миналата година, е 150 %.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов