Наградиха участниците в конкурса „Разкажи ми за твоето кърмене”

23 дами взеха участие и споделиха емоциите си

23 дами участваха в конкурс на тема „Разкажи ми за твоето кърмене”, провел се в рамките на Световната седмица на кърменето (1-7 август). Те бяха наградени днес по време на кърмачески пикник в парка „Дружба” във Велико Търново. Всяка една от тях получи ваучер на стойност 15 лева от голяма верига за техника, средствата за които са осигурени от Община Велико Търново. Лично Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” награди участничките, споделили искрено и лично своите проблеми и успехи в дългия път от Родилния дом до вкъщи и след това. Над 60 % от бебетата в Родилния дом във Велико Търново са поставени на гърда в първите два часа от раждането си. Тази положителна тенденция сподели за Общинското радио д-р Светлана Моминска, главен експерт в Регионалната здравна инспекция. „ Интелигентните български майки с всяка изминала година се увеличават. Много от тях имат нужда на живо да се подпомогнат и да им се покаже, че пътечката е осеяна с много цветя и много любов. С тази инициатива искаме да кажем, че е по-лесно, икономично, здравословно децата да бъдат кърмени. Една майка, ако иска да кърми, тя ще намери начин”, категорична е д-р Моминска. 95 процента от проблемите се преодоляват, уверява специалистът.
На същото мнение е и заместник председателят на Алианса на българските акушерки и ръководител на училището за родители във Велико Търново Тони Калушкова. „Повечето майки имат нужда от едно пръстче, което да ги подпре след раждането, за да тръгнат нещата успешно. Колегите нямат възможност за персонален подход и внимание. Когато една жена е подготвена, нещата се случват лесно”, подчерта Калушкова.
В борбата за успешното кърмене се включва и Националната Асоциация „Подкрепа за кърмене”. Трима са доброволните консултанти, представляващи Асоциацията във Велико Търново. Това са Кристина Иванова, Силвия Такова и Йорданка Дечева. Напълно безплатно, дамите дават информация и практическа помощ на майките, които срещат проблеми с храненето на своите деца в първите месеци от раждането. Консултантите са акредитирани и са преминали необходимо обучение за оказване и подкрепа на кърмещите майки. Те могат да съдействат с разговор по телефона, интернет, домашно посещение. Работата им е на доброволни начала, а телефоните, на които отговарят, са публикувани на сайта на Асоциацията.
Събитието „Кърмачески пикник” се организира от Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция и центъра за  родители „ Happy Mums”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов