Бум на чревните инфекции през юли в областта

Животът

05-08-2016, 08:14

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трима са се лекували от лаймска болест, един – от марсилска треска

142 случая на остри заразни заболявания са регистрирани във  Великотърновска област през юли, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Най–висок е относителният дял на ентероколитите – 45.07%. Регистрираните въздушно-капкови инфекции през м. юли са 60, срещу 92 за м. юни 2016г. Двама са заболели от хепатит А, също толкова от хепатит С, трима са се лекували от лаймска болест, а един – от марсилска треска.
Чревните инфекции през изминалия месец в областта са 73, като най-много са боледували бебета и деца на възраст от 1 г. до 4 г. За отчетния период най-висока е заболеваемостта в общините Горна Оряховица, Велико Търново и Стражица. 
Извършени са 98 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 3 предписания. Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 96 проверки в контролираните обекти. 
В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през м. юли са консултирани и изследвани общо 67 лица. От тях 59 мъже и 8 жени, на възраст от 16 до 67 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов