Представителният фолклорен ансамбъл на Македония игра на фестивала в село Царевец

Животът

06-08-2016, 09:20

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Две поредни вечери, изпълнени с многообразие на музика и танци, поднесоха гостите от гр. Велес на своите приятели в България. Представителният ансамбъл на Македония участва в уникалния Фестивал "Фолклорен извор", който се провежда в с. Царевец за 6-ти път.

Всички зрители, посетили двата вечерни концерта на бяха свидетели на неизчерпаем извор от художествени идеи, предадени чрез музика и танци.

Още първата вечер силно впечатление направи най-малкият участник на македонската група - 8 годишният Тош, който свирейки на тъпан обра овациите на публиката. Това разказват от пресцентъра на Община Свищов. В края на втората концертна вечер песента „Македонско девойче” вдигна на крака зрителите и заедно с танцьорите от ансамбъла, извиха кръшно хоро на сцената на „Фолклорен извор“. Кметът на община Свищов Генчо Генчев благодари на гостите от побратимения град Велес, за това, че бяха част от приказката, която заедно започнха да пишат в първия фестивален ден. Той връчи на ръководителя на Ансамбъла плакет и грамота за участие, както и подаръци за спомен от посещението им в община Свищов. Ръководителят на представителната делегация Катица Чадиева отправи покана към домакините за участие в Международния фолклорен фестивал в гр. Велес през юли 2017 година. Тя благодари за топлото посрещане и споделената любов към фолклора, която излиза извън границите на една страна. Специални благодарности отправи към д-р Кристиян Кирилов за любезното домакинство от негова страна. С много нови приятелства и обмяна на фолклорни идеи, приключиха представянето си гостите от съседна Македония.

Македонският фолклорен ансамбъл „Коле Неделковски“ е създаден през 1978 година и в него участват над 150 танцьори , които работят в няколко фолклорни направления.

Преди да се наслади на чудесните изпълнения на македонските си приятели, авторитетното жури имаше отговорната задача да оцени представянето на 98 групи и участници през втория фестивален ден. Но, тежката и отговорна задача не можа да уплаши имена като Юлия Цанкова, Гуна Иванова, проф. Елена Кутева, д-р Силва Хачерян, Даниел Спасов, Димитър Манов и Генчо Генчев. Напротив, всеки от тях вложи душа и сърце в тази мисия. Техният богат опит им гарантира реална преценка в оценяването на участниците и открояването на най-заслужилите из между тях. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)