Осем пъти гасиха горящи треви и сметища, в сила е червен код за опасност от пожари

Крими

06-08-2016, 10:53

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Паленето на стърнища е забранено

На осем сигнала за запалени сухи треви и отпадъци са се отзовали огнеборци от региона през изминалото денонощие. Това личи от бюлетина на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в старата столица.

Сухи треви са горели в гробищния парк в град Павликени, на старото сметище в свищовското село Морава, в град Свищов на площад „Филип Тотю“, във великотърновското село Беляковец, на ул. „Васил Златарски“ във Велико Търново.

Пожарникарите са гасили и запалени отпадъци в лясковското село Козаревец и сметището на полскотръмбешкото село Павел. Няма нанесени материални щети. Всички пожари са причинени от човешка небрежност при боравене с открит огън.

От РДПБЗН припомнят, че има законова забрана за изгаряне на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи.

За днес за област Велико Търново е обявен червен код за опаснист от пожари. Тази степен означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Освен заради горящи треви и боклуци, огнеборците бяха вдигнати на крак и заради инцидента на прохода Хаинбоаз снощи, при който в движение се подпали гумата на тежко натоварен ТИР. Той превозвал 20 тона пшеница. Както своевременно информирахме, отънят не е обхванал ремаркето, нито самия влекач, но по пътното платно бе разсипано голямо количество зърно, поради което от ОД на МВР разпространиха апел към водачите да шофират с повишено внимание в участъка при с. Мишеморков хан 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов