Във великотърновската библиотека дигитализират вестниците на няколко града

Мисия

09-08-2016, 18:05

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Ще четем онлайн периодични издания от региона, първи достъп – още от декември

В Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново в момента се скенират, с цел дигитализиране, периодични издания, собственост на Първото българско читалище в Свищов, на читалища в Плевен и Сливен, както и на русенската библиотека. Това съобщи за Velikotarnovoutre директорът на областното ни книгохранилище Иван Александров.

Регионалната библиотека в старата столица разполага с високоскоростен роботизиран скенер, закупен по проекта ”Дигитална културна съкровищница „Север +”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”.

Проектът цели документиране, запазване и осигуряване на обществен достъп до архивите на библиотеки, музеи, архиви и галерии в Централна и Северна България. Начинанието се реализира с финансиране от програма „Бг 08. Културно наследство и съвременни изкуства". Много скоро, благодарение дейността на великотърновското книгохранилище ще имаме онлайн достъп и до старите вестници и списания, излизали в тази част на страната. Първите резултати ще са достъпни още в края на ноември или началото на декември, обещава директорът Александров.

Безлихвен заем от 73 хил. лева за довършване на проекта получи библиотеката в края на юли, с решение на Великотърновския общински съвет. Средствата са отпуснати от фонд „Покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол” към Общинската агенция за приватизация. 60 хил. лева ще бъдат насочени към изпълнение на дейности, а с 13 000 ще бъде закупено техническо оборудване – компютърна конфигурация, пригодна за предпечатна подготовка. РНБ „П. Р. Славейков“ е една от малкото библиотеки, занимаваща се и с издателска дейност, съобщи директорът й Иван Александров.

Заемът, който книгохранилището получи ще бъде върнат след приключването на проекта, когато ще бъде преведено цялото му финансиране, като срокът, в който РНБ трябва да се издължи на местната хазна е не по-късно от 1 септември 2017 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов