Самодейците от Първомайци 4 години си сътрудничат с културен център в Сърбия

Велико Търново Лайф

11-08-2016, 08:49

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съставите откриха заключителния концерт от инициативата „Лято във Власотинце”

Повече от четири години продължава сътрудничеството между Културния център във Власотинце, Сърбия, и Народно читалище „Иван Вазов-1893” - Първомайци. За първи път през 2012 г.  Фолклорен ансамбъл „Църнилович” от Власотинце с ръководител Братислав Валчич и хореограф Браца Стойкович гостуваха в Първомайци на 23-тия Общински празник на народните хорове и групите за изворен фолклор. През 2016 г. ансамбълът отново се представи на горнооряховска сцена – този път в международния фолклорен фестивал „Раховче”, организиран от НЧ „Братя Грънчарови 2002”, Горна Оряховица. 
В резултат дойде и поканата от сръбска страна за гостуване в рамките на тамошната ежегодна инициатива „Лято във Власотинце”. Изпълнителите от Първомайци се подготвяха упорито и с желание. 
Към Сърбия потеглиха съставите на НЧ „Иван Вазаво-1893” – Женски народен хор с художествен ръководител Никола Събев и Клуб за народни хора „Жарава” с хореограф Стелиан Кънчев. Съставите откриха заключителния концерт от инициативата „Лято във Власотинце” съвместно със сръбския състав „Братство”. Близо 2 часа се редуваха песните и танците на гости и на домакини. Братислав Валчич, заместник директор на Културния център във  Власотинце, бе двигателят на гостуването в Сърбия.
Самодейците посетиха и съседния град Лесковац, Погановския и Суковския манастири и останаха очаровани от гостоприемството на домакините в хотел Гунетинац и вила Гунетинац в лицето на собственика Славица Петрович.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов