Рекордна глоба донесе половин милион в хазната на Свищов

Мисия

14-08-2016, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Санкцията е за ТЕЦ Свилоза”

Около 500 000 лв. са влезли преди броени дни в общшинската хазна на Свищов след рекордна глоба на „ТЕЦ Свилоза“ от РИОСВ, съобщи  „Борба“. Подобно нещо в областта не се е случвало никога досега. „Дар от небето, парите отиват за ремонти на екологични обекти”, каза свищовският кмет Генчо Генчев. Въпросната огромна сума е резултат на влязло в сила наказателно постановление от екоинспекцията от 484 294 лева, потвърди шефката на РИОСВ Елена Стефанова. По закон 80% от наложената глоба се дават на съответната община, където е фирмата, извършител на нарушението, а останалите 20% отиват в екологичен фонд.

Нито една община досега не е получавала такава голяма сума, поради простата причина, че друга подобна глоба не е налагана, а това е таванът за глобяване от РИОСВ – 500 000 лева. С лихвите в конкретния случай сумата е близо 600 000 лева. От „Свилоза“ пък чинно преди броени дни са превели всичките пари по влязлото в сила съдебно решение и след угрозата от НАП за разпродажба на имущество.

Сагата датира от 2013 г., когато на „ТЕЦ Свилоза“ е наложена еднократната санкция от 484 294 лв. Районният съд в Свищов отменя глобата. След обжалване екоинспекцията обаче печели битката и наказателното постановление е потвърдено от Великотърновския административен съд още през 2014 г. Две години вървят „преговори“ за плащане на парите, което се увенчава с успех едва сега.

Наложеното парично наказание на теца в Свилоза е заради замърсяване на околната среда от комина на предприятието през цялата 2012 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов