Ремонтират най-старата църква в Свищов с половин милион

Мисия

20-08-2016, 14:00

Снимка:

wikimapia.org

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Храмът е в списъка на националните паметници на културата

Най-старият храм в Свищов - "Свето Преображение Господне", ще бъде ремонтиран и спасен. В близко време ще започне работата по реставрацията му. Възстановяването на църквата става възможно с осигурените средства от правителството. Около 500 000 лева ще струват строителните работи, става ясно от обявената от местната управа обществена поръчка за изпълнител. 

Община Свищов в продължение на 4 г. искаше от държавата средства за ремонта на храма, който бе затворен в края на 2010 г., тъй като се разцепи. На пода му зейна двуметрова дупка. Днес пропукването в основите е още по-голямо, а цепнатини се виждат по цялата фасада на молитвения дом, който е един от най-големите в Свищов. 

Църквата е включена в списъка на националните паметници на културата. В нея се пази плоча, на която са изписани имената на всички войници от крайдунавския град, загинали през Сръбско-българската, Балканската и Първата световна войни. Тя е поставена още през 1920 година. През последната година опасността църквата да рухне, бе напълно реална. Една от носещите колони бе поддала и поставяше на риск целостта на конструкцията на храма. Най-ценните икони и църковната утвар са изнесени и се съхраняват в общински помещения.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)