Връчиха „Национална диплома” на Мариета Григорова и Иванела Арабаджиева

Мисия

22-08-2016, 14:21

Снимка:

фейсбук Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На церемонията присъства зам.-областният управител Любомира Попова

Абитуриентите Мариета Григорова и Иванела Арабаджиева получиха почетното отличие на просветното министерство „Национална диплома” на официална церемония в сградата на Регионалното управление на образованието. Наградите бяха връчени от началника на Управлението инж. Розалия Личева. Двете зрелостнички имат отличен успех по време на цялото си обучение и са единствените в областта с пълни шестици на матурите, носители са на първи места в десетки национални и международни състезания. Мариета Григорова е възпитаник на Профилираната езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, а Иванела Арабаджиева – на Средно училище „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш. Мариета е приета за студент в специалност „Философия” на Великотърновския университет, Иванела е избрала Американския университет, спечелила е годишна стипендия в размер на 11 300 щатски долара, която ще получава по време на целия курс на обучение.
„Много съм щастлива и радостна, че получавам отличието. Това обаче нямаше да бъде възможно без хората, които са  ме подкрепяли през годините. Най-вече страхотните ми преподаватели в Езикова гимназия, майка ми Атанаска Григорова, която винаги е била до мен в трудните моменти от живота ми. Искам да отправя  специална благодарност на  моя преподавател по философия Галина Марчева. Това е човекът, който вярваше  в собствените ми сили много повече от самата мен, който ме научи, че познанието е непрекъснато пътуване към истината, а не просто натрупване на резултати, както че и мечтите никога не бива да умират, защото те ни доказват, че човек има амбицията да се бори за своето собствено бъдеще и да напише своята щастлива история”, каза Мариета Григорова.
„Много съм горда от това постижение. Искам да благодаря на родителите ми, на невероятните ми учителки, които вярваха в мен, когато аз не вярвах в себе си, на Община Полски Тръмбеш и на училището за подкрепата. Наистина няма значение дали си от малък, или голям град, дали си учил в професионална гимназия, или в средно общообразователно училище. Можеш да постигнеш всичко с много  труд и с подкрепата на хората, които  те обичат”, отбеляза Иванела Арабаджиева.
 „Национална диплома” се издава на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ отличен успех 6,00 и едно или повече отличия, получени от учениците в ХІ или в ХІІ клас от класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта, обясни старши експерт Анна Павлова.
Зам.-областният управител доц. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет в Полски Тръмбеш, училищни директори, експерти присъстваха на тържеството.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)