Стартираха две процедури по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Мисия

23-08-2016, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

200 млн. лв. се дават за изграждане на центрове за върхови постижения

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР) публикува Насоки за кандидатстване по две процедури чрез подбор на проектни предложения по приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на ОПНОИР:

Процедура „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ е с бюджет 200 000 000 лв. Целта на процедурата е да подпомогне повишаването на нивото и пазарната ориентация на научноизследователските дейности на водещите научни организации в България, както и да подобри капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания. Центрове за върхови постижения ще създадат възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани изследователи за провеждане на научноизследователска дейност на европейско ниво и ще подобрят значително потенциала за приложни научни изследвания, експериментална развойна дейност и иновации.

Процедура „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“ е с бюджет 150 000 000 лв. Чрез нея се цели да се подпомогне повишаване нивото и пазарната ориентация на научноизследователските дейности на научните организации в България. Също и да се подкрепи развитието на капацитета за научни изследвания и иновации, което от своя страна да открие възможности за нови партньорства с бизнеса и за създаването на нови предприятия. Центровете за компетентност ще бъдат фокусирани върху интеграция на планираните научни изследвания с развитието на новите и нововъзникващите технологии. Те ще създадат възможност за внедряване на резултатите от научните изследвания и за развитие на иновационни дейности, като защита на интелектуалната собственост, създаване на новостартиращи компании и т.н.

Срокът за подаване на проектните предложения и по двете процедури е 23 януари 2017 г. Допустими кандидати са научно-изследователски институти, висши училища и техни основни звена, публични и частни научни организации, включително БАН и ССА, консорциуми, иновационни клъстери и др. Продължителността на изпълнение на всеки проект не може да надвишава 72 месеца, считано от датата на сключване на договора. Проектите трябва да приключат не по-късно от 31 декември 2023 г.

Пълният комплект Насоки, включващи условия за кандидатстване и условия за изпълнение е публикуван на интернет страниците на Министерството на образованието, Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС и системата ИСУН 2020. Кандидатстването е само по електронен път чрез модула „Е-кандидатстване“ в ИСУН 2020.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов