Проектират укрепване на 5,3 километра от бреговата ивица на Янтра

Мисия

23-08-2016, 16:27

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обследват речното корито в урбанизираната зона на Янтра

Възстановяват проводимостта на реката, планират дейности и за коритото на Белица

Във Велико Търново започна проектиране на укрепването на над5 километраот бреговата ивица на р. Янтра и възстановяване на проводимостта на реката. С помощта на специализирана техника се извършват геодезическо заснемане, проучване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология. Дейностите обхващат четири критични участъка в рамките на града. Осигурено е финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Целта е градската среда да бъде защитена от високите води на Янтра, да бъде снижени рисковете от наводнения, разливи и причиняването на щети на сгради, имоти, стопанства, инфраструктура, детски площадки и благоустроени терени. Чрез проучването ще бъдат проектирани следните дейности: почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете.         

Първият участък във Велико Търново включва района около моста в индустриалната зона срещу квартал „Чолаковци” и обхваща770 метраот всеки бряг по течението на Янтра. Втората зона за проектиране започва100 метрапреди въжения мост в кв. „Чолаковци” и продължава още520 метраслед него. Третият участък е с обща дължина от1400 метра– обхванати са част от улица „Крайбрежна”, бреговете около стария бент и след моста в кв. „Света гора”. Четвъртата зона започва от района на бившата фабрика „Васил Мавриков”, включва Владишкия и Каменния мостове в кв. „Асенов” и пространството под главния път Русе – Велико Търново, където са тунелите. Дължината на бреговете и коритото е около1200 метра.

Същите проектни дейности ще бъдат извършени и за коритото на р. Белица, в района около Килифаревския манастир. Ще бъдат обхванати420 метраот десния бряг на реката, като ще се планират мерки за укрепване на земната маса и почистване на речното легло от наноси.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)