23-годишен диригент кани великотърновци на среща с киното и класическата музика

Велико Търново Лайф

24-08-2016, 11:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Концертът е в петък в Летния театър

Младият пианист и диригент Димитър Косев е само на 23 години, но има завидна биография. Израснал в семейство на музиканти, Димитър от 6-годишна възраст свири на пиано. Благодари на родителите си, че са го записали на уроци толкова рано и са настоявали да продължи това начинание, въпреки временното му нежелание. Лауреат на първа награда за модерна музика на Lothar Bandermann във Vienna Young Pianists VIP Academy – Виена 2006 г. Асистент на проф. Шолц в класа по оперно майсторство в Консерваторията в австрийската столица. Дебютира на диригентския подиум в България през 2013 г. Носител на наградата за „Най-изявени млади личности на България” и сред номинираните от Junior Chamber International за световния формат TOYP – „Десетте най-изявени млади личности в света”. Това са част от акцентите в биографията на Димитър Косев. Под неговата палка във Велико Търново ще чуем оркестъра на Старозагорската опера. Те ще представят проекта  „Кино-класик Soundtracks”. Събитието ще бъде в петък, 26 август, от 21 часа. Мястото е Летният театър. „Този концерт е създаден за почитателите и на класиката, и на киното. Подбрани са класически произведения, включени в различни филми като „Взвод”, „Апокалипсис сега”, „Изкуплението Шоушенк”, „Речта на краля”, „Усещане за жена” и др. Например в „Речта на краля” е използвано произведението на Бетовен „Симфония номер 7”. Във филма става въпрос за крал, който заеква. Изборът точно на тази симфония олицетворява страданието на Бетовен, който е имал проблеми със слуха си”, коментира в интервю за Общинското радио Димитър Косев. Неговият най-любим филм е „Изкуплението Шоушенк”. Класическото произведение от лентата, което и великотърновци ще могат да чуят в Летния театър в петък, е дует от операта „Сватбата на Фигаро”. Сцената от филма се разиграва в затвора. Един от затворниците пуска на високоговорител произведението на Моцарт, за да се чуе то в цялото помещение и двора. „В един затвор това е строго нелегално. По този начин затворникът дава малка част свобода на всички обитатели. Дава им свободата, която може да даде класическата музика”, разсъждава диригентът.
Най-подходящият и силен композитор на филмова музика според Димитър Косев е Джон Уилямс, автор на музиката от „Междузвездни войни”, „Челюсти”  и „Джурасик Парк”. „Уилямс е един от най-добрите композитори и оркестратори на класическа музика на всички времена в света според мен”, обобщава пианистът.
На финала на разговора ни споделя задоволството си от проекта „Класиката среща Куин” , който неотдавна реализират заедно с Теодор Койчинов. Голям класически оркестър и рок банда се събират на една сцена, за да заразят публиката с магията на музиката. В момента Косев работи върху друг голям и интересен проект, посветен на френския автор на филмова музика Клод Боллинг. „Искам да направя няколко сюити с мултимедия в Старозагорската опера”, сподели намеренията си диригентът.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов