15 пожара са бушували на територията на СЦДП от началото на годината

Животът

24-08-2016, 14:17

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 3000 декара ще залеси Северноцентралното държавно предприятие тази есен

Служители на държавните лесничейства са се борили с огнената стихия, наред с пожарникарите

15 пожара са бушували от началото на годината на територията на Северноцентралното предприятие /СЦДП/, стопанисващо държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. Унищожени са общо 173 декара гори, сред които 157 дка са държавни горски територии, десет дка общински гори и шест дка – частна собственост. Сред унищожената растителност са и 11500 посадени фиданки. 159 декара от опожарените дървета са широколистни, 14 дка - иглолистни.

В 11 от случаите огънят е тръгнал поради човешка небрежност, като в това число е палене на стърнища и пасбища. Неизвестни са причините за възникването на пожар в останалите четири произшествия тази година.

В справянето с огнената стихия, наред с пожарникарите са участвали и служители на държавните лесничейства. Според официалните справки, от началото на годината горски пожари са гасили 75 огнеборци, 76 горски служители, а също 42 доброволци. Използвани са били 28 коли и три тежки машини на държавните лесничейства, и 24 специализирани противопожарни автомобила.

Най-засегнати са били горските територии в ДГС Силистра, където четири пожара са унищожили 103 декара. 39 декара са изгорели в три пожара на територията на ДЛС Каракуз, толкова са произшествията и в ДГС Габрово, като щетите там са 16 дка. По един пожар е възникнал на територията на горските стопанства в Елена, Г. Оряховица и Разград, където са засегнати съответно девет, четири и 1 дка. Горски пожар възникнал и в територия към ДГС Болярка, но той е бил овладян бързо, без да нанесе щети. В останалите държавни стопанства в  СЦДП не са регистрирани пожари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов