Първа "Гаражна разпродажба" организират в Горна Оряховица

Мисия

25-08-2016, 10:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общината съдейства на инициаторите и ги освобождава от такса

На 11 септември ще се проведе първата публична „Гаражна разпродажба“ в Горна Оряховица, в района на Градската градина, информира инициаторът на събитието Антония Спирова. „На събитието всеки собственик на дрехи, вещи и дори мебели може да продаде старите си притежания и по този начин да спести пари за нещо ново и необходимо в момента, а в същото време купувачите ще са също удовлетворени“ поясни Антония. Подобни базари се организират ежеседмично в страните от Евросъюза, а тя самата е взела примера от престоя си в Англия и Франция. За първи път на подобен базар Антония присъства през 2014 година в Прованс. Тя разказва, че разпродажбите там, които се провеждат по стадиони и хиподруми всяка събота и неделя - от пролет до късна есен, се превръщат в истински празник за всички участващи. „По този начин хората освобождават място за нови вещи, за нови хубави спомени, нови преживявания, които да заемат мястото на старите“, казва още Антония Спирова. 
Въпреки, че на запад се събират символични такси в порядъка между 2 и 6 лв. по нашия стандарт, в Горна Оряховица всеки има възможност да се включи в базара абсолютно безплатно.  „При нас Общината е доста щедра в случая, наистина иска да ни поощри в тази наша инициатива, за което сърдечно им благодарим - не предвиждаме никакви входни такси, разговаряли сме с представители на Общината – те са ни дали пълното право да проведем това събитие безплатно.“ 
Антония се надява базарът да се превърне в истински празник, както самата тя го е усетила зад граница, както и в един нов вид комуникация и сътрудничество. „Вярвам, че ще се хареса на съгражданите, защото чувствам, че горнооряховчани имат нужда от нещо ново, свежо и различно – да почувстват, че парите, които веднъж са вложили в дадена вещ, могат да работят отново за тях. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов