Мехрибан Алиева ще е новия почетен гражданин на Велико Търново

Мисия

25-08-2016, 14:18

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във Велико Търново е най-големият на Балканите музеен комплекс на открито

Званието „Почетен гражданин” на Велико Търново ще бъде присъдено на Първата дама на Азербайджан и президент на фондация „Гайдар Алиев” Мехрибан Алиева. Това реши днес Великотърновски общински съвет на тържествена сесия, като предложението на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе прието с пълно мнозинство.

Поводът е огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.

„Проектът за реставрация и социализация на крепостта Трапезица бе реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Гейдар Алиев”. Личната ангажираност на г-жа Алиева и последващото дарение позволи в Старата столица да се оформи най-големият на Балканите и в България музеен комплекс на открито, обединяващ крепостите Царевец и Трапезица. Фондация „Гейдар Алиев” е подкрепила проекти за опазване на културно-историческото наследство в държави като Франция, Италия и Германия. Първата инвестиция за Източна Европа в тази сфера се осъществява именно тук – във Велико Търново”, мотивира се кметът Даниел Панов. Той подчерта, че дарението от 2,5 милиона лева позволява Трапезица да се превърне в още един туристически обект, акцентиращ върху величието на Търновград, Второто българско царство, историята и археологията през Средновековието.

Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV век. Изградена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство и откритите на Трапезица археологически находки. Монтирано е допълнително художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)