В Ореш честват 365 години от издаването на „Абагар”

Мисия

27-08-2016, 10:06

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Един от малкото запазени екземпляри се пази в националната библиотека

Тържествена вечер посветена на 365 години от издаването на първата българска печатна книга „Абагар” от Филип Станиславов, организират днес в село Ореш. Кметство с. Ореш и НЧ «Филип Станиславов - 1903» ще отбележат годишнината в салона на Читалището от 18.00 часа. Очаква се много жители на Общината и официални гости да споделят тази важна за всички българи дата.
Като автор на първата печатна книга с новобългарски елементи, Филип Станиславов я дарява на своя народ „на ползу болгарскому”. Носител на висока духовна култура, той иска да я предаде и на обикновените българи. Дейността му не се заключава между каноните на религията. Тя е и просветна, и културна, и патриотична. Днес „Абагар” е в библиотеките на Рим, Виена, Париж, Копенхаген, Брюксел, Одеса, Москва, Лайпциг и София. 
Две столетия преди освобождението на страната от петвековна османска власт, в края на книгата Станиславов пише: „Както пчелата събира мед и восък от различни и благоуханни цветя, тъй и Филип Станиславов, епископ на Велика България, събра и нареди от различни книги на светите отци своя сборен Абагар и го дари на своя български народ да го носи при себе си вместо силни мощи. Тоя Абагар бе напечатан през 1651 година на 6 май в светия град, където почиват телата на Петър и Павел”.
Може би това негово желание българите да бъдат образовани, кара Филип Станиславов да подготви и отпечата в Рим на 6 май 1651 година сборника с молитви „Абагар”. Изданието включва 20 молитви, които съпътстват човек през целия ден и е била замислена като разпространените тогава книги-амулети, които човек носи винаги със себе си, за да се предпазва от страховете си и да сбъдва надеждите, вярванията и желанията си. Книгата е издадена на кирилица само от едната страна - на пет големи листа с ширина 44.5 см и височина 33.5 см. Хартията е италианска, тънка, но груба. В долната си част листовете са номерирани с кирилски буквени цифри. Върху всеки лист текстът е отпечатан на четири тесни колони, като всяка от тях е обградена с рамка от орнаменти, така че, ако колоните се изрежат и наредят последователно, да се получи лента, дълга около 5 метра и 80 см. Това дава възможност сборникът да се оформи като свитък и да може да се носи като амулет. Един от малкото запазени екземпляри от "Абагар" се намира в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, в България.
     



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов